Čitaj mi!

Ljubav je nepresušna motivacija mladih

Zahvaljujući velikoj podršci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, sve je više dečjih likovnih i literarnih konkursa na kojima pravo učešća imaju i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu, što dodatno motiviše učenike i oplemenjuje rad nastavnika, angažovanih od strane Ministarstva.

Ove godine, Dečji kulturni centar u Beogradu raspisao je literarni konkurs na temu „Lepo je voleti". Ovo je tema najpogodnija za decu koja imaju čiste emocije i vole na najlepši način. A ljubav je uvek neprolazna inspiracija.

Učenici dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg sa svojom nastavnicom Natašom Milenković, u lepoti voljenja pronašli su ljubav prema domovini, roditeljima, porodici, kućnim ljubimcima, godišnjim dobima, drugarstvu i perom iskazali svoju kreativnost u pisanju.

„Učenici danas rado pišu na maternjem jeziku. Kada sam im predložila da pišu na srpskom jeziku naišla sam na početku na blagi otpor. Učenici su mislili da nisu spremni da izraze svoje misli i osećanja na srpskom jeziku. Bodrila sam ih i hrabrila da pokušaju. Bile su to na početku kratke pesmice od par stihova ili jedne do dve strofe. Najpre smo se igrali rečima, smišljali reči koje se rimuju a potom su se nizali prvi stihovi i rađala prva učenička književna ostvarenja. Birali smo teme koje su njima bliske. Pisali su o proleću, cveću, prirodi, mami, sestri, drugarstvu. Svaka od pesama ili sastava koji su se izrodili na časovima srpskog jezika u dopusnkoj školi su poslati na konkursima širom Srbije. Deca su dobijala diplome, zahvalnice ili pohvale, a neretko i knjige na poklon. To ih je dodatno motivisalo na pisanje. Pravo je zadovoljstvo za njih kada svoju pesmu vide u nekom od zbornika dečjih radova. Njihovoj sreći tada nema kraja. Ponosno nastavljaju da rade i uče sa željom da budu još bolji.

Na ovogodišnjem konkursu „Lepo je voleti" poslato je 14 radova mojih učenika. Nastavna grupa u Ajslingenu je dobila grupnu diplomu za učešće na istoimenom konkursu a diplomu za učešće je dobio i mentor. Sara Milenković, učenica 8. razreda, osvojila je 2. mesto. Ona voli da piše pesme i priče, a nagrade su je dodatno motivisale da piše i učestvuje na konkursima", kaže nastavnica Nataša Milenković.

Sara Milenković je ovom prilikom izjavila:

„Dopunsku nastavu na srpskom jeziku pohađam poslednjih šest godina. Ove godine završavam osmi razred. Do sada sam učestvovala na mnogobrojnim konkursima i dobila puno priznanja, pohvala i knjiga. Zbog toga sam veoma srećna. Moje pesme se nalaze u mnogim knjigama i zbornicima koje sa ponosom čuvam i rado čitam. Svaka nagrada i pohvala je u meni izazvala iznova novu inspiraciju i želju da napišem svaki put novu pesmu. Veliku motivaciju za pisanje sam dobila kada sam lično upoznala književnicu koja piše za decu. Ona je na mene ostavila poseban utisak i dodatno me inspirisala njenim pesmama i knjigama koje sam sa zadovoljstvom pročitala. Poručila bih svoj deci koja idu u dopunsku školu da nije teško pisati pesme ili priče. Pisanje je igra i zadovoljstvo a pritom i divan osećaj kada znaš da si ti stvorio jedno delo koje će u nekome izazvati smeh, suzu ili radost."

Aleksandar, Sarin tata je ponosan na Saru i njen napredak. Za ovu priliku je kazao:

„Sara je divno i vragolasto dete. Voli fudbal, jahanje, druženje, rado piše i čita. Raduje me Sarin uspeh, a najviše se radujem njenoj sreći i zadovoljstvu kada piše i priča o zavičaju. Kroz pesme i priče koje je napisala iskazuje svoju ljubav, ali i nostalgiju za Srbijom."

div id="adoceanrsvdcfhklggd">