Читај ми!

Nikola Despotović pobednik konkursa Prosvjetinog kluba mladih za najkraću dirljivu priču

U prvoj nedelji februara 2021. godine Klub mladih umetnika Prosvjete iz Beča organizovao je onlajn konkurs za najkraću dirljivu priču. Nakon objavljivanja svih pristiglih priča usledilo je onlajn glasanje iz kog je Nikola Despotović, IT inženjer iz Bijeljine, izašao kao pobednik.

Pošto su trenutno uživo aktivnosti obustavljene, koordinatori Kluba Vesna Špirić i Uroš Uljarević fokusirali su se na virtuelne mogućnosti te su raspisali konkurs za kreativne mislioce.

Ideju su dobili od velikog pisca Ernesta Hemingveja. Hemingvej se jednom prilikom kladio da može da napiše najkraću dirljivu priču od samo šest reči. Dobio je opkladu: "Na prodaju: dečje cipelice. Nikad nošene."

Od tada mnogi pokušavaju da ponove ovaj mali eksperiment u kom sa tako malo reči treba da osmisle celovitu priču koja bi dirnula, rastužila ili nasmejala čitaoca. Klub mladih umetnika se pridružio ovom izazovu, s malom olakšicom: umesto šest, dozvoljeno je dodati koju reč više, tako da priča ima najviše deset reči.

Pobednik konkursa je talentovani Nikola Despotović, koji je dobio besplatno učlanjenje u biblioteku Srpskog centra u Beču. Specijalnu nagradu publike je osvojila Jovana Miljković iz Leskovca, nastavnica u Školi srpskog jezika u Beču.

Drugo mesto je zauzela Aleksadra Tanasković iz Beograda, nastavnica srpskog i nemačkog jezika, dok je treće mesto osvojio Radovan Vuković iz Banjaluke, student Tehničkog univerziteta u Beču. Aleksandra, Jovana i Radovan su kao nagrade dobili knjige od SPKD Prosvjeta, po izboru predsednika Prosvjete Srđana Mijalkovića.

Klub mladih umetnika se svima zahvaljuje na kreativnom druženju i najavljuje uskoro nove avanture, jer kako koordinatorka Kluba Vesna Špirić kaže: „Umetnički duh Kluba nikad ne spava".

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара