Читај ми!

U Pečuju osnovan Institut za narodnosti

U sklopu Univerziteta u Pečuju (Mađarska), nedavno je osnovan naučno-istraživački institut, sa zadatkom da obavlja sveobuhvatna istraživanja o nacionalnim zajednicama u Mađarskoj.

Sličan institut funkcionisao je na Pravnom fakultetu u ovom gradu između dva svetska rata, ali on se prvenstveno bavio istraživanjem Mađara u domovini i izvan granica. Novoosnovani će se (po funkciji, karakteru i metodici) razlikovati od sličnih manjinskih (narodnosnih) ustanova, jer je poznato da Srbi, Hrvati, Slovaci i Rumuni u Mađarskoj već imaju svoje institute.

Pošto su narodnosti u Mađarskoj (najnoviji Ustav ukinuo je termin „nacionalna manjina", jer je po novom Osnovnom zakonu ta zemlja sada država samo jedne nacije - mađarske) relevantne samo u kulturno-obrazovnoj sferi, pečujski Institut za narodnosti veliku naučno-istraživačku pažnju posvetiće do sada zapostavljenoj interdisciplinarnoj nauci - demografiji narodnosti! Jer, u ne malom broju naselja u unutrašnjosti Mađarske - broj nacionalno opredeljenih ne odgovara stvarnom stanju!? Konkretno, u pojedinim mestima ima znatno više Srba (ili drugih manjinaca) nego što je registrovano, što povlači pitanje učešća pomenutih na narodnosnim izborima.

Novo područje kojim će se Institut za narodnosti u Pečuju temeljno baviti je - vera i religija. O toj problematici do sada se gotovo ništa nije govorilo. Za pojašnjenje o čemu je reč, evo jedno od pitanja: Koja je uloga Srpske pravoslavne crkve u integraciji Srba u Mađarskoj? Naravno da ima i drugih pitanja, kao što je učešće matične zemlje u kreiranju identiteta i slično.

U najnovije vreme sve dominantniji činilac koji je usko povezan sa društvenom integracijom je - sport. U poslednjoj deceniji i po, u severni komšiluk Srbije - pristiglo je preko stotinu vrhunskih sportista iz bivše SFRJ (najviše ih je došlo iz Srbije) - koji su ključno uticali na vrlo brz i kvalitetan razvoj mađarskog sporta (time i političkog ugleda države).

Ta naučna problematika povukla je za sobom i neke druge... Koja je uloga srpske dijaspore u Mađarskoj (Srba koji su se tu trajno nastanili i imaju biračko pravo)?... Kakav je odnos autohtonog srpskog stanovništva i Srba, koji su se devedesetih i dvehiljaditih doselili u Mađarsku?... To isto se odnosi i na pripadnike ostalih 12 zvanično priznatih narodnosti u Mađarskoj.

Istraživačka ekipa Instituta za sada broji petnaest saradnika. Otvorena je, svako je dobrodošao. Jedini kriterijum je naučno-istraživačka sposobnost. Dakle, stručnost, a ne - nacionalna pripadnost!

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи