Читај ми!

Teslina naučna konferencija u Americi počela minutom ćutanja ubijenom Milanu Lončaru

Posle pozdravne reči generalne konzulke Olgice Vlajčić, iz Misije Republike Srbije u OUN, u Njujorku i širom SAD počela je juče sa radom Teslina virtualna konferencija 2021. godine. Počela je minutom ćutanja i odavanjem počasti preminulom Milanu Lončaru iz Filadelfije, koji je ubijen prošle srede ispred svoje kuće.

Njegov stric, Nikola Lončar, osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije, koja se deseti put po redu održava konferenciju u Njujorku, u hotelu "Njujorker" u kome je slavni naučnik preminuo, nije prisustvovao zbog žalosti ovom skupu. Konferenciju je vodila profesorka Ešli Redfirn Nesvik, direktor za obrazovanje u TNF i direktor Teslinog naučnog centra Vardenklif u Njujorku. Profesorka Ešli se poslednjih godina bori da gradivo o Nikoli Tesli uđe u osnovne i srednje škole SAD i da Amerikance uče o srpskom geniju kao o jednom od najvećih svetskih umova.

"Ovogodišnja Teslina naučna konferencija i ceremonija dodela nagrada Teslin duh zaslužnim ličnostima biće održana kao pomen na ubijenog Milana Lončara", izjavila je predsedavajuća profesorka Ešli Redfirn Nesvik.

U diskusiji o liku i delu nikole Tesle danas, u vreme užasne pandemije, kada čovečanstvo traži ne samo rešenje za ovaj zdravstveni problem, već i za opstanak na planeti Zemlji, učestvovalo je preko video platforme četrdesetak uglednih teslijanaca iz SAD, Evrope i Srbije.

Govorili su, između ostalih, Robert Svejn, dirketor za inženjering, Elvis Osvalt, autor nove knjige "Teslin svet", Hari Oung, direktor za nauku u TNF, Kreg Do Vidio, direktor Teslatok televizije, Mano Divina, kompozitor Teslinih melodija, Patrik Rajan i Stan Mulins, projektanti spomenika Nikoli Tesli u Koloradu Springsu, dr Fransis Lestingl, predsednik Saveta kluba "Nikola Tesla" u Nijagari i Milena Tatić Bajić, direktor Teslinog kluba u Čikagu i Milica Savić, direktor marketinga TNF.

Iz Srbije su se javili članovi Tesline naučne fondacije Predrag Karasović, Aleksandra Ignjatović, Jelena Šijan, Saša Jevtić i Bojan Miletić.

Kristina Gali je kao moderator vodila drugi deo konferencije u kome su o svom angažmanu na predstavljanju Teslinih dela u SAD govorili braća K. i F. Korum, Gari Peterson, izdavač, Mark Sejfer, izdavač knjige "Čarobnjak i rat" o Nikoli Tesli, kao i Mark Alesi, izvršni direktor Teslinog naučnog centra u Vardenklifu kod Njujorka, gde je srpski genije nekada imao svoju laboratoriju.

Svi učesnici u radu ove konferencije su bili složni u stavu da je "Nikola Tesla kao naučnik aktuelan i danas u 21. veku, jer njegova naučna dela predstavljaju osnovu za dalji tehnološki razvoj planete i čovečanstva. Nikola Tesla je svetac nauke".

Domaćica konferencije Lana Ašanin, mlada glumica sa Floride, vodila je treći svečani deo Teslina naučne konferencije i ceremonijalnu dodelu nagraade "Teslin duh".

Nagrade su dobili Andreja Vučković, umetnica sa Novog Zelanda, dr Fransis Lestingl, naučnik iz Kanade, Elis Osvalt, američki pisac, Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj, Vesna i Žarko Đerić, arhitekte iz Nevesinja, Tatjana Basova, umetnica, Mirjana Radojčić, Fredli Fernadez, Džejms Liu i posthumno Anđelo Grubišić, teslijanac iz Velike Britanije.

Stane Ribič iz Trnove je, na primer, postavio bistu Nikole Tesle u zgradi Radio i Televizije Bratislave, priredio nekoliko izložbi o Nikoli Tesli u Slovačkoj i uskoro otvara Srpski muzej u Velikom Međeru.

Otac i ćerka Žarko i Vesna Đerić su kontruisali i postavili Teslin toranj u Nevesinju i pokrenuli kampanju izgradnje ovih tornjeva u svim mestima gde je srpski genije živeo.

"Svi ovi teslijanci su na svoj način radili na predstavljanju dela Nikole Tesle i širili u svetu njegov naučnih duh kao primer za inspiraciju i stvaranje novih izuma", rekla je voditeljka Lana Ašanin.

Naredna Teslina naučna konferencije biće održana u Njujorku, tokom januara 2022. godine.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво