Читај ми!

Srbi iz Crne Gore traže povratak ambasadora Srbije Božovića

Srpski nacionalni savjet Crne Gore zvanično zatražio od Ministarstva vanjskih poslova te zemlje da poništi odluku o uskraćivanju gostoprimstva i proglašavanja ambasadora Republike Srbije Vladimira Božovića za personu non-grata u Crnoj Gori.

U Saopštenju za javnost Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) Crne Gore, koje je potpisao predsednik te organizacije dr Momčilo Vuksanović, kaže se da je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) svoju odluku, donešenu samo nekoliko dana pre formiranja nove crnogorske vlade, nije donelo iz objektivnih razloga nego kao vid provokacije prema formiranju nove vlade Crne Gore, prema Srbiji i srpskom narodu u Crnoj Gori.

Pojašnjavajući da je ta odluka odlazećeg ministra spoljnih poslova Crne Gore donešena zbog tobožnjeg mešanja ambasadora Božovića u unutrašnje stvari Crne Gore, odnosno njegove izjave da je proglašavanje Podgoričke skupštine iz 1918. godine, bio slobodan izraz narodne volje za ujedinjenjem sa bratskom Srbijom, u saopštenju se ističe da „svako može imati svoj lični stav i odnos prema istini" pa tako i ambasador Božović i da to nije sporno.

Reagovanje recipročnim merama Republike Srbije na ovakvu odluku MVP Crne Gore je bilo sasvim opravdano i u skladu sa diplomatskom praksom, time što je Srbija otkazala gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru u Beogradu Tarzanu Miloševiću, kaže se u saopštenju i dodaje da je Srbija tu svoju odluku o uskraćivanju gostoprimstva ambasadora Crne Gore u Srbiji povukla zarad boljih dobrosusedskih odnosa.

Upozoravajući da je gotovo sigurno da Srbija neće tražiti agreman sa nekom novom ličnošću za svog ambasadora u Crnoj Gori, u saopštenju se zaključuje da nova vlada Crne Gore treba da poništi ovu nedobronamernu odluku bivšeg ministra spoljnih poslova o uskraćivanja gostoprimstva ambasadoru Božoviću i konačno počne realizovati politiku bratskih i dobrosusedskih odnosa.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара