Читај ми!

Nevesinje: Teslin narod Tesli u čast

Tesla Science Foundation sa sedištem u Filadelfiji svake godine dodeljuje nagrade za dostignuća u tehnologiji, obrazovanju, kulturi i umetnosti, a koja su u vezi sa Teslom i njegovim radom. Odlukom Upravnog odbora Tesla Science Foundation odlučeno je da projekat i učesnici projekta u Nevesinju budu nagrađeni Tesla Spirit Award nagradom i to za repliku Vardenklifskog tornja.

Činjenica je da se u javnosti nedovoljno govori o Tesli, najvećem umu ikada, o ogromnom značaju njegovih otkrića za celo čovečanstvo, kao i o njegovoj neverovatnoj skromnosti, nesebičnosti, plemenitosti i duhovnosti. Inspirisana njegovim delom i životnom filozofijom, Teslina naučna fondacija došla je na ideju da izgradi repliku čuvenog Vardenklifskog tornja, poznatijeg kao Teslin toranj.

Vardenklifski toranj izgrađen je 1901. godine na Long Ajlendu (Njujork). Toranj je zamišljen kao bežična prenosna stanica, preko koje je Tesla nameravao da prenosi poruke, telefonske razgovore i faksimilne slike, čak i preko okeana. Teslin idejni projekat bio je da se izgradi najmanje trideset tornjeva koji bi omogućili isporuku električne energije, i na taj način povezali i osvetlili celi svet.

Teslina ideja nikada nije ostvarena, ali je postala osnova daljem razvoju bežične transmisije signala. Vardenklifski toranj je uništen 4. jula 1917. godine, na Američki državni praznik Dan nezavisnosti.

Projekat je podržao i predsednik Tesline naučne fondacije, Nikola Lončar. Tesla Science Foundation sa sedištem u Filadelfiji i Teslina naučna fondacija u Srbiji predstavljaju organizacije koje nastoje da na što efikasniji način promovišu Teslin doprinos nauci i čovečanstvu, kao i da omoguće što bolje razumevanje Teslinih brojnih patenata i pronalazaka koji, bez sumnje, mogu uveliko doprineti nauci i kvalitetu života u 21. veku. Kroz obrazovne programe, radionice, sastanke i javne manifestacije, fondacija okuplja sve koji su istinski zainteresovani za Teslinu nauku i zaostavštinu. Uvek je otvorena za nove članove, entuzijaste, kreativce, investitore i sve ljubitelje Teslinog lika i dela.

Tesla Science Foundation svake godine na godišnjem nivou selektuje po nekoliko entuzijasta i dođeljuje nagrade za dostignuća u tehnologiji, obrazovanju, kulturi i umetnosti, a koja su u vezi sa Teslom i njegovim radom.

Odlukom upravnog odbora Tesla Science Foundation (TSF) odlučeno je da projekat i učesnici projekta u Nevesinju budu nagrađeni Tesla Spirit Award nagradom.

Priznanje Tesla Spirit Award, TSF dodeljuje svake godine, a do sada je dodeljeno kompaniji Tesla Motors, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Njujorku, Muzeju  Nikola Tesla  u Beogradu, Teslinom muzeju na Long Ajlendu i muzeju Mid-America Science Museum u Arkanzasu.

Pored toga, TSF će na konferenciji u Njujorku 16. januara 2021. godine, predstaviti projekat u cilju promocije i pozivanja drugih gradova i zemalja širom sveta da mu se pridruže.

Cilj projekta je podizanje svojevrsnog spomenika Nikoli Tesli, koji će ulepšati i osvetliti deo grada i omogućiti pristup bežičnoj internet mreži, sa simbolikom prvenstvene namene tornja, i sa idejom povezivanja ljubitelja Nikole Tesle širom sveta. Predviđeno je da predstavlja simbol novog vremena, oslikan u moći, slavi i savršenstvu.

Realizacija projekta upravo kreće iz Nevesinja, sa ciljem da se iskoristi kao tipski projekat za izgradnju tornjeva širom sveta i bude pokretač mnogih drugih projekata Tesli u čast.

U toku je izrada ambijentalne rasvete i ostrva kružnog toka. Autori ideje i projekta su Žarko Đerić, dipl.inž.građ. i Vesna Đerić, dipl. inž. graf. inženj. i diz. Saradnici su Dragomir Vuković, dipl. inž. građ. i Milovan Samardžić, dipl. inž. arh. Radove finansira Direkcija za puteve Republike Srpske, a radove izvodi doo. Nevesinjeputevi sa podizvođačima.

 

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво