Čitaj mi!

Srbija neočekivana nova oaza za mlade Njujorčane

Nova oaza za Njujorčane koji žude za promenom mesta boravka je, potpuno neočekivano, postala Srbija, piše Njujork post.

Dejvis Ričardson (27) kaže da ga Beograd podseća na Vilijamsburg iz 2010. godine. Mladi Njujorčanin je iz svog grada poželeo da ode pre nekoliko meseci, a sada je pustio korene u glavnom gradu Srbije. On kaže da u Beogradu ima duplo manje troškova nego u Njujorku i da za taj novac dobija mnogo više nego u SAD.

Sada živim u apartmanu sa pogledom na čitav grad i plaćam duplo manje za više pogodnosti i iskustava sa ljudima koji žele da izlaze po restoranima i da pričaju o nečem drugom osim o politici, kaže Ričardson.

Srbi su veoma ponosan narod i ne dozvoljavaju da virus stane na put njihovom uspehu i sreći, primećuje mladi Njujorčanin specijalista za komunikacije.

Srbija predstavlja privlačnu destinaciju za građane SAD, s obzirom na to da vlasti nisu propisale obavezan karantin po ulasku u zemlju.

Međutim, usled povećanja broja novoobolelih, u Srbiji su u utorak stupile na snagu nove mere protiv kovid-19, koje podrazumevaju zatvaranje gotovo svih objekata u vremenu od 21 ccas do 5 sati ujutru, a koje će biti na snazi najmanje do 1. decembra.

Uprkos tome, mladi Njujorčani i dalje uživaju u obilasku znamenitosti i svim lepotama koje nudi Beograd, a Ričardson tvrdi da grad ima magičnu moć da leči.

To je ono što je u septembru privuklo 35-godišnju Joni Jusef, organizatorku događaja iz Vilijamsburga, da doputuje u Beograd.

Ovde ne osećam pritisak od pandemije, tvrdi ona i dodaje da za nju dolazak u Beograd predstavlja povratak životu pre kovid-19.

Neki drugi posetioci Beograda iz Njujorka oklevali su da obznane da se usred pandemije nalaze na putovanju, zbog straha od osude i odbacivanja.

Među njima je i Atusa Farahani (36), takođe iz Vilijamsburga. Neki ljudi su srećni kada čuju da i dalje putujem, dok drugi smatraju da druge izlažem riziku, navodi ona i dodaje da poštuje sve mere u cilju zaštite od virusa.

Katka Lapelosova (33) iz Bedford-Stajvesenta kaže da se zaljubila u grad odmah po dolasku u oktobru.

Ovde sam prvo došla samo da bih se sklonila iz Njujorka, ali sam na kraju kupila stan u Beogradu u koji ću da se uselim u januaru, kaže Katka, menadžerka sadržaja.

Ona je rekla da njeni prijatelji i porodica nisu znali gde je Srbija i da su mislili da ide u Sibir. Neki od njih još misle da je Slobodan Milošević živ i na vlasti, kaže mlada Njujorčanka.

Umesto ovih sterotipa, Katka kaže da se obrela u sofisticiranom gradu sa nesrazmerno velikim brojem lekara i advokata.

Ipak, nije sve tako bajno, tvrdi anonimni putnik iz Njujorka koji je Beograd posetio ranije u toku ovog meseca i koji tvrdi da je vazduh jako zagađen.

Dženifer (36) je prošlog meseca posetila Beograd kako bi proslavila svoj rođendan i tvrdi da će se vratiti na proleće.

Muškarci su ovde veoma zgodni, visoki i markantni, mislim da ću morati da se vratim samo da bih našla muža, kaže Dženifer.