Читај ми!

Prva onlajn književna radionica za decu u Srbiji i dijaspori

Osnovna škola „Zvezdobrojci" i „Sava" onlajn škola srpskog jezika, kulture i tradicije organizuju jedinstvenu, interaktivnu književnu radionicu „Marko Kraljević među Zvezdobrojcima". Radionica će biti održana u sredu, 21. oktobra, sa početkom u 11 časova. Gošća prve radionice biće Aleksandra Mihajlović, autorka knjige „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem" u izdanju izdavačke kuće „Laguna".

Zahvaljujući inicijativi potekloj od Osnovne škole „Zvezdobrojci" i „Sava" onlajn škole srpskog jezika, kulture i tradicije, svi koji žele da obogate svoje znanje o velikom srpskom junaku Marku Kraljeviću i da se u isto vreme zabave, razmišljaju i igraju mogu to da učine u sredu, 21. oktobra, uz pomoć Zoom platforme.

Od organizatora saznajemo da se ideja za radionicu koja nadilazi prostorne i vremenske razdaljine pojavila kao odgovor na potrebe đaka „Sava" onlajn škole srpskog jezika, kulture i tradicije kojima je trebalo približiti svet srpske epske poezije, o čemu nemaju puno prilike da slušaju u zemljama u kojima žive. Događaj će se istovremeno odvijati uživo - u prostorijama Osnovne škole „Zvezdobrojci" (za đake te škole) i onlajn - na platformi Zoom (za đake „Sava" onlajn škole i za sve koji to budu želeli). Tako će svi koje zanima Marko Kraljević moći da prisustvuju ovoj radionici! Sve što je potrebno jeste da u inboks stranice škole na Fejsbuku pošalju svoju imejl adresu i da na taj način potvrde svoje prisustvo događaju najkasnije do utorka, 20. oktobra u 20 časova.

Knjiga „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem" nije samo knjiga o najvećem srpskom epskom junaku. Ona inspiriše mladog čitaoca da zaroni u bogati svet narodnih predanja, da se upozna sa istorijskim okolnostima srednjovekovne Srbije i da upotrebi svoju kreativnost kako bi razmislio i rešio zadatke i pitalice o Marku Kraljeviću. Svi koji dođu na ovu jedinstvenu radionicu imaće prilike da saznaju nešto više o putu srednjovekovnih rukopisa i o tome kako su ih monasi prepisivali, prevodili, čuvali i oslikavali.

Osnovna škola „Zvezdobrojci" iznedrila je idejni koncept književne radionice koja se zasniva na shvatanju da najuspelija dela svetske i srpske književnosti, koja objedinjuju različita znanja iz oblasti umetnosti i humanističkih nauka, imaju nezamenljivu moć da značajno unaprede dečiji literarni i jezički potencijal, podstaknu maštovitost i kreativnost. Zato među našim Zvezdobrojcima aktivno utičemo na sticanje svesti o vrlo značajnoj ulozi koju književnost i kultura čitanja imaju za svakog pojedinca, ali i širu društvenu zajednicu. Važno nam je da se već najmanjim uzrastima pokaže oplemenjujuća moć književne reči, poručuju organizatori.

Organizatori radionice najavljuju i niz sličnih aktivnosti u narednom periodu. Onlajn škola „Sava" je posvećena inovativnoj i dinamičnoj nastavi srpskog jezika, kulture i tradicije koja gradi mostove između novih pokolenja u dijaspori i njihovog srpskog porekla i identiteta. Zbog toga će se truditi da uz pomoć modernih tehnologija približi nove generacije jeziku, istoriji, običajima i drugim odlikama podneblja odakle su potekli, i da na taj način obogati njihove živote i doprinese tome da srpska kulturna baština nađe svoje mesto svuda gde žive ljudi našeg porekla.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво