Nagrada "Rastko Petrović" za 2020. godinu

Matica iseljenika i Srba u regionu saopštila je da su književnu nagradu „Rastko Petrović" za 2020. godinu dobili: Milutin Srbljak iz Ridžvuda (SAD) za životno delo, Dušica Ivanović iz Toronta (Kanada) za roman „Zovem se Astikja - Učenje duše", Zoran Bognar iz Vukovara (Hrvatska) za zbirku pesama „Srbijo, mogu li da budem tvoj sin" i Ljiljana Banjanin Vukić iz Frankfurta (Nemačka) za roman za decu „Čavrljanje po svetu".

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu „Rastko Petrović" dodeljuje od 1996. godine, u četiri kategorije, za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo i delo za decu, u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobio je srpski nedeljnik „Novine" iz Toronta, a za dostignuća u oblasti muzike, ansambl „Danica" iz Salcburga (Austrija).

Nagrada će laureatima biti uručena na svečanosti u Matici iseljenika i Srba u regionu 25. septembra 2020. godine.

Milutin Srbljak, po profesiji lekar specijalista epidemiologije, rođen je 1952. godine u Peći gde je i završio osnovnu školu i gimnaziju. Do 1997. godine živeo je i radio u Aranđelovcu, odakle odlazi u Ameriku gde i danas živi i radi. Piše poeziju i prozu. Autor je sedam zbirki pesama i dva romana. Dobitnik je mnogih nagrada i član je Udruženja književnika Srbije. Živi u Ridžvudu a radi u Njujorku i Njudžerziju, SAD.

Dušica Ivanović, rođena je 1960. godine u Loznici. Diplomirala je na odseku Srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, a od 1998. godine živi i radi u Torontu (Kanada). Član je redakcije i lektor časopisa za književnost i kulturu „Ljudi govore", sarađuje u časopisu SAN i Novinama Toronto. Pored toga, bavi se nastavnim radom u školi srpskog jezika i radi kao lektor za srpski jezik. Objavila je sedam proznih i poetkih knjiga. Član je Udruženja književnika Srbije i Srpsko-kanadskog udruženja pisaca „Desanka Maksimović".

Zoran Bognar, pesnik, esejista, prozni pisac, književni kritičar i antologičar, rođen je 1965. godine u Vukovaru (Hrvatska). Objavio je dva romana, desetak knjiga poezije, tri knjige poetsko-fenomenoloških mikroeseja kao i dve antologije. Poezija mu je prevođena na osamnaest jezika, učestvovao je na mnogim međunarodnim pesničkim festivalima i kongresima i dobitnik je mnogih nacionalnih i internacionalnih književnih nagrada. Živi na relaciji Vukovar - Beograd kao profesionalni književnik.

Ljiljana Banjanin Vukić, rođena je u Beogradu. Diplomirala je engleski jezik i književnost i veći deo svog života provela je u Nemačkoj, gde je radila kao prosvetni radnik. Otvorila je više školskih punktova i klubova na teritoriji Ofenbaha i Frankfurta, uređivala dečju stranicu u Večernjim novostima i bila stalni dopisnik Prvog programa Radio Beograda. Objavila je veliki broj proznih i poetskih knjiga, za decu i za odrasle. Osnivač je i organizator mnogobrojnih književnih i umetničkih programa i manifestacija.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">