Udruženje likovnih umetnika "Uroš Predić" iz Švajcarske najavljuje izložbe u matici

Udruženje Uroš Predić iz Švajvcarske okupili su se na redovnoj godišnjoj skupštini, na kojoj je predsednik udruženja, Dejan Milić, najavio projekte u Kući Đure Jakšića u Beogradu, kao i saradnju sa Maticom iseljenika.

Godinu dana nakon velike izložbe povodom proslave četvrt veka postojanja, koju je novinarka Tamara Drezgić zabeležila za emisiju RTS-a "Srbija na vezi - Portreti", likovni umetnici dijaspore u Švajcarskoj sastali su se, uz poštovanje mera zaštite, na redovnoj jesenjoj skupštini.

Uprkos problematičnom periodu izazvanim aktuelnom pandemijom, umetnici ovog udruženja, osim što su poslednjih godinu dana pojedinačno stvarali za predstojeće izložbe, takođe su bili aktivni i u zajedničkim projektima putem digitalnih medija. Tako je, na primer, udruženje ozvaničilo svoj novi logotip, koji je osmislio srpski renomirani grafički dizajner i fotograf Marko Stamatović.

U ovom periodu, Udruženju se pridružilo petoro novih članova. Udruženje Uroš Predić aktuelno broji dvadeset umetnika, koji praktikuju različite tehnike kroz raznolike stilove i teme.

Na aktuelnoj instagram stranici, koja je takođe konstruisana za vreme totalne samoizolacije, a u cilju održavanja kontakta sa publikom, članovi udruženja predstavljaju se porukama u modernim kolažima, naivnom umetnošću, uljem na platnu, fotografijom, skulpturama u kamenu i u raku tehnici, animiranim kolažima, akrilom...

Između ostalog, i samom autoportretu Uroša Predića i autoportretima nekolicini drugih srpskih poznatih slikara, u najkritičnijem trenutku svetske zdravstvene situacije, modernom tehnikom, montirali su maske, kako bi skrenuli pažnju na samoodgovornost i važnost poštovanja mera zaštita svakog od nas.

Nakon održane skupštine, predsednik udruženja, Dejan Milić najavio je projekte u Kući Đure Jakšića u Beogradu, kao i saradnju sa Maticom iseljenika.

Takođe, na sednici je usvojen pilot projekat "Uroš u školskoj klupi". Ovaj projekat će kroz ponudu organizovanja nastavnih jedinica u oblasti umetnosti, kao i likovnih takmičenja, srpskim dopunskim školama u Švajcarskoj, nastojati da deci iz dijaspore približi istoriju srpske umetnosti, srpsku savremenu umetnost, ali i fond reči iz oblasti likovne kulture.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво