Vredna priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije odlaze i u Toronto

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije je ove godine, 44 put, širom sveta, dodelila svoja priznanja "Zlatna značka" za pojedinačni nesebični rad i rezultate na polju kulture i "Povelje" za doprinos kulturnih grupa i organizacija širenju i očuvanju srpske kulture. Od ukupno 56 ovogodišnjih, 5 značaka i 2 povelje otišle su u Toronto. Sva priznanja dodeljena su na inicijativu Srpske nacionalne akademije Kanade.

Višegodišnja neposredna saradnja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, (sa sedištem u Beogradu) i Srpske nacionalne akademije Kanade iz Toronta rezultirala je još jednom izuzetno uspešnom godinom.

Svečanost ovogodišnje dodele priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije u Torontu, 11. septembra u Velikoj sali SKUD Oplenac, otpočela je direktnim javljanjem Generalnog sekretara KPZ Srbije, Živorada Žike Ajdačića u program putem video linka.

"Želim vam puno uspeha, drago mi je da vidim da ste se okupili u velikom broju. Od posebnog je značaja je to što se, posle 44 godine dodeljivanja "Zlatne značke", prvi put svečanost održava prvo u dijaspori, tu kod vas, pa tek onda u Srbiji, u Beogradu, gde je planirano 1. oktobra. Žiri, u sastavu Milovan Vitezovć, predsednik, Marija Bišop, Uroš Dojčinović, muzički umetnik, Olga Milojević, iz Ministarstva spoljnih poslova i moja malekost, vršio je izbor između više stotina predloga za "Zlatnu značku".

Među onima koji su zaslužili priznanje, ove godine je Toronto odneo veliku pobedu, s obzirom na to da ima veliki broj naših sunarodnika i organizacija iz Toronta. Nama, kao Kulturno-prosvetnoj zajednici Srbije veoma je važno da imamo takve ljude koji sa ponosom nose ova velika priznanja KPZ-a Srbije "Zlatna značka" i "Povelja".

Verujem da je i dobitnicima veoma drago, jer, pre svega, mogu da konstatuju da dijaspora nije zaboravljena. Vodimo računa da ljudi, bez obzira u kojim mestima žive, rade i stvaraju, budu zapaženi po svojim rezultatima i dobiju ovako značajna priznanja. Ove godine dobitnici su i iz SAD, Francuske, Austrije, Nemačke,  Italije, iz našeg okruženja, iz Crne Gore, Republike Srpske itd.

U ime Kulturno-prosvetne zajednice Srbije svima od srca čestitam i želim da budu ponosni, da osete da mislimo na njih, a i oni da misle na ostale koji treba ponesu ovo veliko priznanje. Hvala!", rekao je Ajdačić otvarajući program.

Nagrađeni "Zlatnom značkom" su: Ljiljana Otašević, Ljiljana Stošić Marković, Srđan Rajšić, Vladimir Stjepanović i Generalni konzul republike Srbije u Torontu Vasilije Petković (prvi diplomatski predstavnik koji je dobitnik "Zlatne značke" posle 44 godine).

Nagrađeni "Poveljom" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije su: Hor "Kir Stefan Srbin" i SKUD "Oplenac".

Program su vodili i nagrade uručili glumci i članovi humanitarne organizacije "Mali svet Kanada", Gloria Kravos i Duško Avramović. 

 Priznanje Duhovne akademije iz Paraćina

Tom prilikom dodeljena su i priznanja Duhovne akademije iz Paraćina sa kojom SKUP "Desanka Maksimović" sarađuje već dugi niz godina.

Srpska duhovna akademija Paraćin dodelila je:

Zlatnu povelju Žarku Brestovcu, velikom dobrotvoru u rasejanju svesrpskom, sponzoru mnogih kulturnih akcija kako u Kanadi i Americi, tako i u matici, Predsedniku srpske nacionalne akademije u Kanadi.

Najvišu nagradu Ravaničanin Katarini Kostić, jednoj od najznačajnijih srpskih pesnikinja u celokupnom rasejanju, za ukupan književni, publicistički i novinarski doprinos srpskoj književnosti i kulturi.

Specijalnu povelju Gordani Petković Laković za široki spektar otadžbinskog delovanja u svesrpskoj zajednici i rasejanju sa posebnim osvrtom na knjigu proze "Kanadski bluz" i dva zbornika nacionalnog i životnog preispitivanja "Zašto smo otišli" i "Na raskrsnici".

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво