Promocija knjige „Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori“ u Vićenci

U okviru „Dana srpske kulture u Italiji“, 29. avgusta 2020. u Vićenci je održana konferencija i promocija knjige „Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori – moguća geopolitička promena na Balkanu“ italijanskog pisca i geopolitičkog analitičara Stefana Vernole.

Događaj je organizovao Savez Srba u Italiji, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradanju sa dijasporom i Srbima u regionu, a u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Trstu, Opštinom Vićenca i Humanitanim udruženjem „Koreni" iz Verone. Konferenciju je vodio Dejan Kusalo, predsednik Humanitarnog udruženja „Koreni" i referent za humanitarne akcije u Savezu Srba u Italiji. On je u februaru ove godine, zajedno sa piscem Stefanom Vernole, otputovao u Crnu Goru gde su zajedno učestvovali na litijama, nakon čega je i napisana aktuelna knjiga na italijanskom jeziku.

Na samom početku predstavila se guslarska sekcija Srpske kulturne zajednice „Sveti Sava" iz Valdanja koji su, uz gusle, otpevali tradicionalne srpske pesme koje potiču iz Crne Gore. 

Pre promocije održana je konferencija sa gostima iz italijanskog parlamenta, regije Veneto i opštine Vićenca. Vito Komenćini, predstavnik italijanskog parlamenta iz Rima, pohvalio je pesme odsvirane na guslama i naveo da je povezanost Veneta i Srba poznata još od stare republike Serenisime koja je imala svoju vojsku čiji su se vojnici nazivali „Skiavoni" koji u stvari potiču od Srba i koji su nosili kape jako slične crnogorskim. Nažalost, ovo je deo istorije koji se ne uči u školama niti se može čitati i videti u medijima, ali su ovakve promocije upravo prvi korak u borbi za istinu. Još od vremena Otomanskog carstva, Srbi su uvek bili ti koji su štitili Evropu od razdora i napada na identitet Evropljana i hrišćanske vere i tradicije. Komerćini je naveo da Evropska unija treba više da se posveti očuvanju tog identiteta, a ne da ucenjuje Srbe da priznaju Kosovo. Iako mediji skoro nikako nisu prenosili sve što se dešavalo u Crnoj Gori, njemu je sve bilo jasno kada je čuo da su bila uhapšena sveštena lica. On je obećao da će u parlamentu nastaviti da prenosi pravu istinu o dešavanjima na Balkanu sa željom da se borimo zajedno za pravdu i prave tradicionalne vrednosti svakog naroda.

Stefano Valdegamberi, predstavnik regije Veneto, više puta je posetio Srbiju i jako dobro poznaje našu pravu istoriju. Upoznat je sa time koliku štetu su mediji naneli Srbima još od devedesetih i koliko je bilo dezinformacija zbog kojih su Italijani imali loš sud o ovom narodu. Istoriju Crne Gore poznaje kroz venecijansku kulturu koja je tamo bila zastupljena. Video je kako su izgledale višemesečne litije i divio se crnogorskom narodu. Navodi da je često putovao u sve regije Balkana i na terenu istraživao. Kaže da je istinita istorija, istina i o sadašnjosti, a internacionalna geopolitika treba da se bori upravo za nju, jer ona uvek izađe na videlo.

„Vašoj teritoriji je naneta velika nepravda, a prava Evropa bi trebalo da bude ona koja poštuje i štiti prava svake nacije, čuva istoriju i tradiciju", rekao je Valdegamberi.

Leonardo De Marco, predstavnik opštine Vićenca, prisutnima je preneo pozdrave gradonačelnika Vićence Franćeska Ruka koji je podržao ovaj događaj. Leonardo navodi da Srbe poznaje još iz svoje škole i da je još tada veoma zavoleo ovaj narod. Poslednje dve godine je imao priliku da upozna i divne ljude iz srpske zajednice u Vićenci koja je u ovom gradu najmnogobrojnija u celoj Italiji.

„Od Srba sam naučio kako biti dostojanstven. Oni su borci koji nikada ne odustaju u borbi za pravdu, sa nogama čvrsto na zemlji. Oni su ponosan narod iako im to uopšte nije lako".

Pohvalio je našu zajednicu kao najbolje integrisanu od svih stranaca, a naše ljude kao najvrednije radnike i ljude od poverenja. Ono što je na De Marka ostavilo najveći utisak vezan za Srbe je prisustvo na liturgiji u crkvi Svetog Luke u Vićenci:

„Bio sam više puta na vašoj liturgiji koju je vodio otac Dalibor. Stajao sam, slušao, posmatrao i doživeo velike emocije. Mi Italijani imamo veliku potrebu za vama, mi od vas imamo još puno da naučimo. Vi čuvate ono što smo mi katolici izgubili. Imam 28 godina i za mene je jako teško da to prenesem svojim kolegama koji su mnogo stariji od mene, ali koji to ne razumeju. Naša politička dužnost se mora bazirati na dubljem razmatranju mnogih stvari, a u današnje vreme kada niko nema dovoljno vremena, kada je ritam života apsurdan, to je jako teško. Kada je neko uporan, trebalo bi da bude za to i nagrađen. U ovom slučaju, makar pažnjom i obostranom željom da udružimo snage u zajedničkoj borbi za istinu."

Nakon konferencije, publici je prikazan i snimak koautora knjige Vasilija Markovića iz Crne Gore, koji je govorio o analizi apsurdnog i nedemokratski donetog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

O knjizi je zatim govorio autor Stefano Vernole, čije interesovanje za aktuelna dešavanja u Crnoj Gori datira još od 1995, kada je posetio bivšu Jugoslaviju pred kraj rata. Kako je preneo, tadašnja vizija iz Italije bila je jednostrana. Verovalo se da Srbi ne žele da priznaju nezavisnost drugim narodima i da se bave raznim zlodelima. Realnost na koju je tada naišao na terenu bila je bitno drugačija. Od tada je često posećivao Balkan i pažljivo analizirao sve geopolitičke promene koje su se dešavale. Seća se da je još tada Crna Gora bila podeljena i da je Milo Đukanović i tada radio na razdoru srpske nacionalnosti. Kasnije se na referendumu služio izbornom manipulacijom, pretnjama i lažnim glasačima koje je finansirao novcem stečenim od kriminala. Vernole je izneo svoju veliku radost što je, s obzirom na celu situaciju oko koronavirusa, organizovana promocija i to upravo dan pre parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Prvi deo knjige „Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori" posvećen je upravo pravoslavlju i pravoslavnoj veri koja je bila glavni razlog višemesečnih litija i pobune naroda protiv aktuelne vlasti i režima u Crnoj Gori. Autor je pisao o Njegošu i Kosovskom boju i vekovnoj povezanosti Srbije i Crne Gore u svim važnim istorijskim događajima. Vernole je dobro shvatio da pravoslavlje predstavlja fundamentalni identitet Srba a pravoslavna vera najjače oružje u odbrani pravoslavnih svetinja. Zbog svega toga, Milo Đukanović nije mogao da prođe nekažnjeno nakon 30 godina vlasti i manipulacije. „Mi Crnogorci smo najbolji Srbi", više puta je čuo od naroda koji je upoznao u Crnoj Gori.

Drugi deo knjige je posvećen geopolitičkoj analizi gde se navode dokazi o organizovanom kriminalu, mafiji, kao i svim drugim sredstvima kojima se služio Đukanović; menjanjem programa u knjigama u školama, istorijskim podacima, oslobađanjem krivične tužbe u Napulju, a sve to uz podršku Engleske, Amerike i NATO pakta. Vernole je zaključio da svi Srbi, kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu, u Makedoniji i Republici Srpskoj imaju jak narodni uticaj i veliki entuzijazam i volju u borbi za istinom i pravdom. Srbi su ovaj istorijski duh zadržali vekovima i zbog njega nikada neće odustati.

Namera autora je da se Italijani upoznaju sa pravom istinom o svemu što se desilo u Crnoj Gori, a ceo događaj prenosio je portal „Svetionik - Srbi u Italiji", novinara Aleksandra Zlatkovića.