Priznanje "Bazjaška povelja" pesnikinji Zlati Kocić

Kao i svake godine, Savez Srba u Rumuniji dodelio je Veliku bazjašku povelju za 2020. godinu, tradicionalno priznanje za književnost i jedno od najznačajnih književnih priznanja dijaspore, ove godine pesnikinji Zlati Kocić, navodi se u saopštenju organizacije Savez Srba u Rumuniji.

Ovogodišnje, 27. izdanje manifestacije, svedeno je zbog epidemije korona virusa na svega jedan dan, a organizatori su predvideli video obraćanje pesnika iz Srbije, Nemačke, Austrije, Francuske, Crne Gore, Republike Srpske i Rumunije.

"Na sam dan Preobraženja Gospodnjeg, u sredu, 19. avgusta, u manastiru Bazjaš, zadužbini Svetog Save biće održana liturgija i rezanje slavskog kolača, nakon čega će u Srpskom kulturnom centru Sveti Sava u 13.00 biti održana Preobraženjska književna akademija u prisustvu Njegovog preosveštenstva vladike Lukijana, gospodina Vladana Tadića, generalnog konzula Republike Srbije u Temišvaru, predsednika Saveza Srba u Rumuniji gospodina Ognjana Krstića i nekoliko pesnika iz Rumunije. Na ovaj način Srbi u Rumuniji ne prekidaju jednu od svojih najznačajnijih kulturnih manifestija i daju svoj doprinos očuvanju srpskog kulturnog identiteta, vere, duhovnosti i srpskog jezika", navodi se u saopštenju Saveza Srba u Rumuniji.

Priznanje pesnikinji Zlati Kocić biće uručeno u Beogradu u Udruženju književnika Srbije, kada se za to budu stekli povoljni epidemiološki uslovi.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се