Film Nevene Desivojević dobio nagradu u Australiji

Srpsko-portugalski kratkometražni dokumentarni film "Napolju cvetaju narandže" autorke Nevene Desivojević, dobio je nagradu "Black Magic Design" za najbolju kameru na Filmskom festivalu u Melburnu u Australiji, koji se tradicionalno održava od 1952. godine, najavili su iz Filmskog centra Srbije.

Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, a u našoj zemlji će premijerno biti prikazan na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks, koji se ove godine održava od 3. do 10. septembra.

Autorka filma Nevena Desivojević o nastanku filma je rekla:

"Tokom završnog semestra na master studijama programa Doc Nomads, u novinskom članku naišla sam na vest da u jednom malenom selu na severu Portugala neko od žitelja potkrada ostale seljane. To me je odmah podsetilo na situaciju sa kojom su se seljani u mom šumadijskom selu nosili u danima mog detinjstva, što je bila motivacija da otputujem tamo i upoznam ih", kazala je Desojevićeva.

Film, prema sinopsisu, kaže da među planinama, čovek odoleva sam u selu koje nestaje.

"Lutajući maglovitom prirodom, krećući se unutar zidova svoje mračne kuće, on oplakuje svoje stanje čoveka, osuđen da služi okruženju koje je odbacio", stoji u zvaničnom opisu filma.

Rediteljka Nevena Desivojević je rođena u Srbiji, a 2016. je diplomirala na Međunarodnom zajedničkom master kursu Doc Nomads (Lisabon, Budimpešta, Brisel).

Radila je kao pomoćnica montažera na dugometražnom dokumentarnom filmu "Polje" Tiaga Hespanhe, koji joj je bio kreativni saradnik i na aktuelnom ostvarenju, uz ostatak ekipe iz Srbije iz Portugala.