Predstojeći izbori sudbonosni za opstanak SPC u Crnoj Gori

Narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, pozvale su svoje članstvo da masovno izađu na predstojeće parlamentarne izbore u toj zemlji jer su oni, kako su naveli, sudbonosni za opstanak Srpske pravoslavne crkve na prostoru Crne Gore.

Prema Saopštenju za javnost Veća narodnih skupština srpskog naroda Crne Gore, nestranačkih i nevladinih udruženja, predstojeći parlamentarni izbori u toj zemlji, sudbonosni su za opstanak Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori (CG), i u tom smislu je veoma važno da svi masovno izađu i daju svoj glas onim političkim partijama koje se istinski bore za njeno postojanje na tom prostoru.

Podsećajući da su u burnim istorijskim vremenima SPC i njeno sveštenstvo prolazili kroz velika iskušenja i odolevala raznim neprijateljima ali su se ipak sačuvali, u saopštenju upozorava da je i danas SPC napadnuta i to, pre svega, kroz Zakon o slobodi veroispovesti „kojim se predviđa otimanje vekovnih srpskih svetinja i imovine Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Budimljansko-nikšićke, Mileševske i Zahumsko-hercegovačke".

„Ne izlaskom na predstojeće izbore, 30. avgusta, daje se glas onima čije bi se zle namere i pretnje SPC u CG u vrlo kratkom roku i ostvarile, čime bi se duhovnost i pripadnost crkvi pravoslavnog naroda doveli u nezavidan položaj", upozorava se u saopštenju i poziva na odgovorno ponašanje, pružanjem aktivne podrške Eparhijskom savetu SPC u CG čime se odaje i dužno poštovanje precima „od kojih su mnogi položili živote za krst časni i slobodu zlatnu".

Kao potpisnici Saopštenja, koje prenosi Srpsko narodno vijeće Crne Gore, azbučnim redosledom navedene su skupštine Banjana, Bjelopavlovića, Bratonožića, Vasojevića, Vraneša, Golije, Grahova - Stare Hercegovine, Drobnjaka, Durmitorsko-pljevaljskog kraja, Župe nikšićke, Zete, Kuča, Lješanske nahije, Morače, Ozrinića, Pive, Pipera, Riječke nahije, Rovaca, Uskoka i Crmnice.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара