Korona nije omela izdavaštvo Srba u Rumuniji

Srbi u Rumuniji, usprkos pandemiji korona virusa koja je zahvatila čitav svet, vanrednog stanja uspostavljenog tim povodom u zemlji, kao i drugih problema sa kojima se suočavaju, nisu zapostavili svoju izdavačku delatnost.

Izdavačka delatnost Saveza Srba u Rumuniji (SSR) nastavljena je i u 2020. godini, uprkos otežanim uslovima izazvanih pandemijom korona virusa, tako da je samo u prvoj polovini ove godine objavljeno četiri knjige i dva broja časopisa.

Direktor izdavaštva SSR Goran Mrakić posebno ističe važnost objavljivanja opusa jednog od najznačajnijih srpskih pesnika 20. veka, Branka Miljkovića, koji je, zahaljujući prevodu književnika Ive Munćana, sada dostupan i čitalačkoj publici u Rumuniji, kao i, na drugoj strani, važna knjiga za čitaoce na srpskom, „Antologija rumunskog aforizma", autora Aleksandra Čotrića.

Druge dve knjige objavljene u ovom polugodištu jesu dvojezična zbirka eseja pod nazivom „U inat zaboravu", o onim srpskim piscima u Rumuniji koji više nisu živi, u redakciji već pomenutog književnika Munćana, i druga knjiga je bibliografskog tipa „Izdavački poduhvat Saveza Srba u Rumuniji 1994-2018", koju je pripremio Stevan Bugarski.

Osim knjiga direktor izdavaštva Mrakić ističe i važnost kontiniiranog izlaženja časopisa „Književni život", pokrenutog davne 1968. godine, kao i magazina „Novi temišvarski vesnik".

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се