Merilendski Petrovdan pod maskama

Dragocene sunčane trenutke pred letnji pljusak, Biljana Regan i njeni saradnici ugrabili su druge julske nedelje kako bi obeležili Petrovdan.

U želji da i oni načnu pandemijom prouzrokovanu preovlađujuću tišinu u aktivnostima srpskih zajednica u rasejanju, naši zemljaci iz Merilenda i okoline su u punoj folklornoj opremi, po sparnom vremenu, prošetali do zelenilom bogatog parka u Silver Springu.

Tu su se podsetili šumadijskih proplanaka i potoka, detinjstva i mladosti, i fotografski sve zabeležili za rođake i prijatelje u Srbiji, ali i generacije koje pristižu, da im od ovih dana u nasleđe ostane nešto lepo.

Maske su nakratko skinuli da zvucima trube i frule pozdrave domovinu i zaslade se jabukama i grožđem, kao u pesmama koje govore o rodnom kraju i nekadašnjem ašikovanju momaka i devojaka, smeštajući tako parče zavičaja iz starih priča među Atlantik i Pacifik.

Koračajući "šiljkanima" po američkom tlu, zahvalni što ih je primilo u svoje naručje, pokazuju da ne zaboravljaju odakle su potekli. Toga su posebno svesni u kostimima koje nose, a koje Biljana Regan već godinama brižno sakuplja, održava i čuva u okviru lične kolekcije.

Rastaše se kada im na lica doleteše prve kišne kapi, sa nadom da će sledeći Petrovdan proslaviti bez ičega što će im skrivati osmehe.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">