UEASNU Srbima u celom svetu

Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umetnosti (UEASNU) iz Ljubljane, uprkos lošoj situaciji u regionu i svetu usled pandemije korona virusa, pojačava svoje aktivnosti i šalje poziv za prisustvo dodeli nagrada sa tri izuzetna međunarodna književna konkursa.

Planirano je da nagrade za sva tri konkrusa budu dodeljene 25. jula u Brodu, na svečanoj akademiji, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala i uz posebno odobrenje Kriznog štaba. Akademija će biti prezentacija umetničkih dostignuća i svih nagrada.

Na Međunarodno takmičenje za književno priznanje i nagradu „Pesnikova duša" prijavila su se 43 pesnika i književnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH. Organizatori takmičenja i kulturno-književne manifestacije „Pesnikova duša" jesu Savez srpske dijaspore Slovenije, Srpski knjževni klub „Vihor" iz Dervente i Evropska akademija srpskih nauka i umetnosti iz Slovenije. Žiri je zasedao u sastavu mr Rajka Golić, kao predsednik, prof. Snježana Miljković i Biljana Marić.

Dobitnici glavnih nagrada su:

Prva nagrada - "Neizrečena posveta", Mirela Gavranović 

Druga nagrada - "Ispod trepavica", Silvana Aleksić 

Treća nagrada - "Uspomena", Boro Petković 

Dobitnici dodatnih nagrada su: "Zvono", Gordana Ilić, "Ti si moja", Borivoje Boro Živaljević, "Kriva Drina", Miloje Veljović.

Prijave za Međunarodni književni konkurs „Zlatno pero" Ljubljana 2020. godine pristigle su iz 9 država: Slovenije, Srbije, Republike Srpske-BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Nemačke, Francuske i Austrije.

Žiri, u istom sastavu, izdvojio je sledeće pesme za glavne nagrade: 

- Prva nagrada za pesmu „Varka" Silvane Aleksić 

- Druga nagrada za pesmu „Ljubi pesnika" Zorana Grumića i

- Treća nagrada za  pesmu „Kad stignu pozorišta" Aleksandra Marilović. 

Za dodatne nagrade žiri je izdvojio: Savka Pećića za pesmu "Ako se sjetiš", Zorana Jovanovića za pesmu „U snu" i Jelenu Trajković za pesmu „Ako me sretne".

Na Međunarodni konkurs za književno priznanje i nagradu „Suze Kozare" pristiglo je 30 radova iz Srbije, Crne Gore, Nemačke i Bosne i Hercegovine. Tema konkursa bila je stradanje Srba kozarskih opština po svim krajevima Republike Srpske.

Žiri, u istom sastavu, jednoglasno je doneo odluku da glavne nagrade budu dodeljene:

Nenadu Simiću za „Noć nad Kozarom", Bošku Grgiću za „Tri broja na kalendaru" i Dragani Kragulj za „Nezaborav".

Dodatne nagrade:

- „Rade, brate", Velimir Pavić, 

- „Oproštaj", Nikolina Keserović i

- „Kolo nad Kozarom", Miloš Belić.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво