"Srpska učiteljica" uči i oplemenjuje

"Projekat "Srpska učiteljica" nastao je pre par godina dok smo živeli u inostranstvu i želeli da naša tri sina nauče više od osnovnog poznavanja srpskog jezika a mi nismo bili u mogućnosti da im to pružimo. Potreba da naša deca saznaju više o svojoj otadžbini i našoj prelepoj Srbiji bio je glavni pokretač ovog projekta", kaže Tamara Solomun, osnivač i direktor "Srpske učiteljice".

Posle dve decenije života u Londonu, Tamara Solomun i njen suprug Filip Barać, odlučili su da se sa svoja tri sina vrate u Srbiju. Tamara kaže da kada neko provede dve decenije života u inostranstvu sa porodicom, san o povratku u Srbiju, koliko god da greje dušu, često ume i da uplaši.

"Konkretna odluka o povratku je bila teška i sve neizvesnosti života u novoj-staroj sredini su, ponekad, zastrašujuće. Govoreći iz iskustva roditelja koji su se, posle 20 godina, sa porodicom vratili u Srbiju, što bezbolnija asimilacija dece u novu sredinu bila nam je presudna. Iako se srpski jezik govorio kod kuće, to nije bilo dovoljno jer smo deci želeli da ponudimo mnogo više od poznavanja osnova. Tako se rodila ideja "Srpske učiteljice"", otkriva Tamara.

Idejni tvorac Filip Barać i članovi tima "Srpske učiteljice", i kao roditelji i kao nastavnici, tokom godina su dosta istraživali i shvatili šta bi deca koja žive van Srbije želela da nauče i šta je to što njih zanima o Srbiji, šta im nedostaje dok nisu u svojoj zemlji i u čemu najviše uživaju dok su tamo negde daleko.

"Ljudi okupljeni u ovom projektu, posle decenija života provedenih u inostranstvu, osetili su da veza sa svojom zemljom polako počnje da bledi. Želeli smo da drugi ljudi, koji su u sličnoj situaciji i žive van Srbije, ne dožive našu sudbinu i da dobiju priliku da se, makar preko Interneta, upoznaju sa Srbijom.

Teme koje pokrivamo u našim lekcijama su osmišljene tako da korisnici dobiju širok spektar znanja i nauče srpski jezik i srpsko pismo. Takođe, učimo o prirodnim lepotama Srbije, upoznajemo se sa njenom kulturom, tradicijom, običajima, sportom, muzikom i istorijom. Upoznajemo se sa srpskim slavnim ličnostima, naučnicima, muzičarima i slikarima kao i raznim drugim zanimljivostima vezanim za našu zemlju", kaže Tamara Solomun.

Projekat "Srpska učiteljica" okuplja stručnjake iz oblasti obrazovanja.

"Kada se rodila ideja o stvaranju ovakve veb-platforme, dugo smo razmišljali koji je to najbolji način na koji bi se deci, koja nisu rođena u Srbiji, približile teme i kako bi se ona zainteresovala da nauče više o svojim korenima. Nakon istraživanja, osmislili smo nastavni plan za polaznike sa raznovrsnim temama. Kada učenici postanu deo naše zajednice, moći će lakše da uspostave bliske veze sa Srbijom i dobiće priliku da se integrišu u svoju zajednicu i bolje komuniciraju sa porodicom, rođacima i prijateljima koje su ostavili za sobom", kaže Tamara Solomun za RTS.

 

уторак, 07. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара