Srbi delili sudbinu svih građana Slovenije

Srbi u Sloveniji su u vreme pandemije koronavirusa delili istu ili sličnu sudbinu kao i svi drugi građani u toj državi – izolacija, zatvoren prostor i sve druge propisane mere Vlade Slovenije, a koje su se morale poštovatii i tu nije bilo diskriminacije jer virus Kovid-19 nije birao žrtve.

"Sve nas je mučila ista ili slična problematika, tako da, na primer, mi Srbi nismo mogli otići svojima za Đurđevdan u Srbiju, dok sami Slovenci iz Austrije nisu mogli da dođu svojoj porodici u Sloveniju", rekao je sekretar Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji (NSSS) Nikola Todorović.

Međutim, bilo je i neprijatnih situacija, odnosno špekulacija, kada se radi o našim ljudima u Sloveniji, i to onima koji su tu bili privremeno zaposleni pa su ostali bez posla, kao i o onima koji su ovde došli iz trećih zemalja, a kada su granice već bile zatvorene, priznao je Todorović pojašnjavajući da su oni pred kamerama zahtevali da se vrate u Srbiju a, na drugoj strani tražili da ipak ostanu u Sloveniji jer im nije odgovarala 14 dnevna izolacija kada stignu u Srbiju.

U vreme pandemije sva srpska društva i organizacije funkcionisale su u otežanim uslovima jer je bilo nemoguće da se njihovi organi i predstavnička tela normalno sastaju, rekao je Todorović uz napomenu da je Predsedništvo NSSS zbog vanrednih mera države moralo da održi dve dopisne sednice kako bi usvojili odluke vezane za prijavljene projekte u institucijama Srbije i Slovenije, a čija je realizacija bila planirana upravo za april ove godine.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Todorović je naglasio da su zbog pandemije korona virusa morali da otkažu, već dogovoreni, veoma važan kulturno-umetnički projekat „Vaskršnji sabor" koji je trebalo da se održi 19. aprila u Ljubljani, ispred hrama Srpske pravoslavne crkve.

Za ovaj „Vaskršnji sabor", na kome je trebalo da učestvuju mnoga kulturno umetnička društva širom Slovenije, ne samo srpska, sa narodnim igrama iz Srbije i Srpske, bila su predviđena određena finansijska sredstva od Ministarstva kulture i informisanja i Javnog fonda za kulturne delatnosti Slovenije. teodorović kaže da je sada pitanje da li će ta sredstva da budu odobrena jer je projekat odložen za Malu Gospojinu, 21. septembra, ove godine.

Od predstojećih važnih aktivnosti koje organizuje NSSS Todorović je izdvojio Konferenciju nacionalnih organizacija zemalja regiona, planiranu za oktobar u Portorožu, na kojoj će učestvovati krovne organizacije svih zemalja regiona, i, kako je naglasio, biće pozvan i Javni medijski servis Srbije RTS, kao institucija koja prati sve važne događaje vezane za Srbe i srpsku zajednicu u regionu.

Na pitanje koji su to trenutno glavni problemi sa kojima se suočava srpska zajednica u Sloveniji, Todorović je tu izdvojio pre svega nerešeno statusno pitanje Srba u Sloveniji i, sa žaljenjem poručio da ne veruje da će ono skoro biti rešeno.

Od naše matične države Srbije očekujemo ozbiljniji pristup u rešavanju naših otvorenih pitanja i uz malo dobre volje stvari se mogu pomaknuti u korist srpske zajednice u Sloveniji, ali i u korist institucija matične države Srbije, zaključio je Todorović.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво