Grčka: Naredne nedelje kritične

U Grčkoj je u protekla 24 časa prijavljeno 99 novoobolelih od korona virusa, plus 23 u migrantskom kampu Riconi, kod Halkide. Ukupan broj obolelih je 1 613, a na aparate je priključeno 92 pacijenta, a prosečna starost je 66 godina. Do sada su preminule 59 osobe, čija je prosečna starost 71 godina, javlja za RTS Olivera Vukosavljević iz Atine.

Testirano je 22 437 ljudi. Najviše zaraženih je u Atini. Privatne bolnice pomoći će državnom sektoru, tako što će obezbediti smeštaj obolelima; na dužnost je već stupilo 1 000 novozaposlenih lekara i drugog medicinskog osoblja.

Stručnjaci kažu da su naredne nedelje kritične. Portparol Ministarstva zdravlja Grčke, infektolog, prof. Sotiris Ciodras naglašava da građani moraju da poštuju propisane mere, odnosno da budu u svojim domovima.

U karantinu je sledeće dve nedelje i migrantski kamp Riconi. Stručnjaci upozoravaju da  kampovi i hoteli u kojima je smešteno 100 000 izbeglica mogu da budu žarišta zaraze, jer ih je veoma teško kontrolisati. U Luku Pirej, u odvojeno pristanište, uplovio je kruzer "Elefterios Venizelos" sa 380  putnika, od kojih je 121 pozitivno na korona virus. Dvoje obolelih je prebačeno u bolnicu, ostali putnici će ostati na brodu u karantinu. Za ostale putnike se predviđa repatrijacija, i biće prebačeni u tri hotela u Atini.

Posle predloga grčkog Parlamenta, iz budžeta će biti izdvojeno pet miliona evra za opremanje prostorija za intenzivnu negu u atinskoj bolnici "Sotirija". Vlada Grčke je obezbedila dve i po milijarde evra za pomoć proizvodnim delatnostima koje se, zbog epidemije, suočavaju s problemima. Po nalogu Vlade, biće obavezna isplata dela ličnog dohotka radnicima u sektorima koju su pretrpeli najveći gubitak, s tim što se, dok traju vandredne mere, obustavlja podmirivanje poreskih obaveza.

Zbog pandemije, izostaće proslava i večernje liturgije najznačajnijeg praznika u Grčkoj, Vaskrsa.

Nadajući se da će pandemija do tada proći, Grčka pravoslavna crkva najavljuje proslavu Uskrsa za 26. maj.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво