Frulašica iz Srbije drži onlajn koncerte u SAD

Mlada frulašica iz Srbije Neda Nikolić stigla je pre tri nedelje u Sjedinjene Države da učestvuje na par koncerata. Međutim, kako je ubrzo počela kriza sa koronavirusom i letovi obustavljeni, ona je neplanirano produžila svoj boravak u Sjedinjenim Državama. Vreme provodi, pored ostalog, i tako što svako veče svira frulu uživo preko društvenih mreža. Sa Nedom je, putem skajp veze, razgovarao Aleksandar Žigić.

Neda: Došla sam pre jedno tri nedelje i trebalo je održati nekoliko radionica sa decom. Došla sam prvenstveno kao gost povodom Manastirske večeri ovde blizu Čikaga u manastiru Nova Gračanica. Međutim, malo se iskomplikovalo u međuvremenu, pre mog planiranog povratka, aerodrom u Beogradu je zatvoren i sada, sada se samo čeka.

S obzirom na to da sam u gostima kod mog rođaka prote Dragana Veleušića u Milvokiju, tokom razgovora smo došli na ideju da bi bila dobra razonoda i, hajde da kažem, lek za dušu mnogim Srbima ovde, ne samo u Milvokiju nego širom Amerike, da čuju malo srpske narodne muzike. Na fejsbuk stranici crkve Sveti Sava ovde u Milvokiju svako veče u 20 časova ja se uključujem i sviram određeni repertoar naše narodne muzike", kaže Neda.

Znači da nije bilo korona virusa, svega ovoga ne bi bilo ovih dana?

Neda: Jeste, to je zapravo sreća u nesreći.

Da li imate neku ideju koliko ćete ostati, ova situacija može potrajati... Imate li neke druge planove?

Neda: Planovi su ograničeni na boravak u kući. Kontaktirala sam sa našim konzulatom u Čikagu i sve je na čekanju, čeka se avion. Ništa se još ne zna, ali nadam se da će biti što pre, u svakom slučaju.

Da li ste uspeli da barem nešto vidite od Amerike, jer je sve zatvoreno, i da steknete neki utisak pre nego što je sve ovo počelo?

Neda: Imala sam priliku da vidim Kaliforniju, što mi je zaista drago. Ja sam u Milvokiju i Čikagu bila dva puta i upoznala dosta lokacija, a u San Dijegu sam sada prvi put boravila i oduševila se i klimom i ljudima, Srbima našim naravno, celom tom organizacijom i samim gradom, tako da eto, par dana sam uhvatila...

Vi ste iz Kovina, pretpostavljam i familija vam je tamo, hoćete li da pošaljete neki pozdrav bilo njima ili nekom drugom, možda i da kažete evo ovim putem koji su planovi za povratak?

"Jeste, moji roditelji i sestra su mi u Kovinu, a moj dečko je u Beogradu i zaista mi svi podjednako nedostaju. Nadam se da ću se što pre vratiti, i da će se ova situacija završiti, da ćemo moći da izlazimo, da se viđamo i da će sve biti mnogo bolje."

Neda Nikolić je specijalno za nas i odsvirala melodiju "Nad izvorom vrba se nadnela", što možete takođe čuti.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара