Sen Trope, i plaže su puste

Francuska je jedna od najpogođenijih zemalja u Evropi koronavirusom. Svakodnevno se prate informacije o zaraženima i umrlima, kojih je, nažalost do sada, skoro 2000. Najteže je na severoistoku, u Milhauzu. Iz Sen Tropea (jug Francuske) javlja nam se publicista i profesorka francuskog jezika Tanja Milosavljević.

Pravila su jasna u Francuskoj - svako ko je na ulici mora da ima kod sebe popunjeni obrazac koji je propisala francuska vlada i u kojem se vidi koja je svrha izlaska. Između ostalog postoje :

- izlazak radi posla (potrebno je imati dodatni papir od poslodavca sa pečatom da se posao ne može obavljati od kuće onlajn)

- izlazak radi kupovine hrane (sredstva od prve važnosti)

- izlazak zbog zdravstvenih problema (odlazak kod lekara, u bolnicu)

- izlazak radi negovanja starijeg lica ili porodičnih imperativa

- kraći izlazak u blizini kuće (radi praktikovanja fizičkih ativnosti)

Formular se potpisuje na "čast" i obavezan je dokument koji svako mora da poseduje. Za neposedovanje istog kazna predviđena zakonom je 135 evra.

Prodavnice su dobro snabdeve u velikim gradovima (u manjim to nije slučaj, rafovi su dosta prazni, nedostaju naročito testenine i brašno).

Ispred prodavnica se čeka red kako se ne bi pravila gužva u prodavnicama. Obezbeđenje ispred ulaza pušta naizmenično po dvoje unutra... Ljudi nose maske i rukavice, mada ne svi. Na kasi takođe, radnici su u obavezi da nose maske i rukavice. 

Škole, vrtići, fakulteti ne rade, neki okvirni datum za kada se očekuje da se sve vrati u normalu je 04. maj. Gradski prevoz je redukovan, ali funkcioniše i svakako ga koristi mali broj ljudi. Na televiziji pratimo da se svako veče nakon servisa dezinfikuju svi autobusi, tramvaji...

Pristup plažama je zabranjen celom dužinom Mediterana kao i na Atlantiku. Policija patrolira noću i kontroliše građane koji se zateknu na licu mesta.

Svake večeri u 20 časova aplaudiramo medicinskom osoblju, verujem kao i vi. Aplauzom podrške im zahvaljujemo na humanosti, posvećenosti i požrtvovanju.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво