Mađarska: Klasičnu nastavu zamenila digitalna komunikacija

Zbog epidemije koronavirusa, učenici i studenti u Mađarskoj nastavu prate "na daljinu", u svojim domovima. Nov način rada ovih dana se primenjuje i u Srpskoj školi "Nikola Tesla" u Budimpešti. Epidemija je uticala da i ostale naše ustanove promene dosadašnji sistem rada i prilagode se merama Vlade Mađarske, uvedenim 13. marta ove godine.

Srpska osnovna škola i gimnazija „Nikola Tesla" u Budimpešti je, u skladu sa merama mađarske Vlade radi zaštite od virusa korina, zatvorila svoja vrata za učenike i uputila ih na digitalnu nastavu. U veoma kratkom periodu, dr Jovanka Lastić, direktorka ove ustanove je, u saradnji sa svojim kolegama, osmislila način da se časovi ne izgube, odnosno da se školska godina uspešno privede kraju.

 

Kako saznajemo od direktorke Lastić, postoji mogućnost korišćenja dva sistema. Jedan je "E-Kreta", sistem koji je Mađarska Vlada još pre nekoliko godina počela da razvija i uvodi u škole. Druga opcija je aplikacija "Google classroom", odnosno sistem gde se stvaraju virtuelne učionice. Deca prihvataju pozive, a profesor može da postavi razne interaktivne sadržaje. 

Kako saznajemo od dr Jovanke Lastić, "E-Kreta" je zapravo elektronski dnevnik, koji ima razne platforme i razgranat broj funkcija.

"Ovaj sistem sa svim svojim funkcijama još nije bio testiran. Preko "Google učionice" profesori mogu da organizuju testove koje đaci vraćaju i mogu da budu ocenjeni. Za ova dva sistema smo se opredelili, jer se zvanična administracija i upisivanje ocena odvijaju preko "E-Krete", da bi se na kraju školske godine, ako sitauacija ostane ovakva, mogla izdati svedočanstva i da deca ne bi izgubila godinu", rekla je direktorka škole.

Profesori mogu sami da odluče koji sistem će da koriste za nastavni sadržaj i njegovo slanje, ispitivanje i vrednovanje znanja dece. Na vanrednoj sednici Nastavničkog veća, održanoj u ponedeljak, 16. marta, profesori su upoznati sa novim načinu rada, a naredna dva dana, u kabinetima za informatiku, organizovana je edukacija o korišćenju oba sistema. 

"Sistemi već rade uživo, a od ove nedelje kreće digitalna nastava prema rasporedu časova. Deca moraju da budu dostupna u vreme kada se u školi odvija redovna nastava, da prihvataju gradivo i prate uputstva profesora. Oni održavaju časove i kontaktiraju đake u isto vreme kada bi inače držali časove u školi, prema postojećem rasporedu časova. Neki su unutar odeljenja oformili vajber grupe, da bi lakše komunicirali. Deca u nižim razredima osnovne škole moraće da se oslone na pomoć svojih roditelja, koji moraju da budu uključeni i donekle da zamenjuju pedagoge", kaže dr Lastić.

Prema njenim rečima, u podružnicama budimpeštanske Srpske škole, koje se nalaze u Desci, Segedinu i Lovri, situacija je nešto jednostavnija, zbog manjeg broja dece koju je znatno lakše okupiti u jednu vajber grupu i komunicirati sa njima.

"Profesori su dobro prihvatili novi sistem rada i imaju pozitivan pristup celoj ovoj priči. Kolege informatičari su im pomogli da savladaju rad na sistemima i nije bilo otpora. Od Sekretarijata za obrazovanje još se očekuje stav kako obezbediti digitalnu komunikaciju u predškolskim ustanovama. Domski vaspitači gimnazijalaca preko virtuelnih učionica osmišljavaju programe i vode evidenciju. U nižim razredima osnovne, škole učitelji u popodnevnom boravku su, takođe uključeni u sistem virtelnih učionica", kaže direktorka Lastić i ističe polaganje mature, koje treba da počne 4. maja.

"Trenutna epidemiološka situacija ne obećava da će se deca do tada vratiti u školu. Čeka se zvaničan stav Ministarstva prosvete, jer su maturski ispiti ujedno i prijemni za visokoškolske ustanove. Veliki problem su i prijemni ispiti, koji su planirani za drugu polovinu maja. Nažalost, bićemo u situaciji da ćemo morati da primimo samo najbolje đake, vukovce, bez prijemnog ispita i razgovora. Gledaće se zaključene ocene u sedmom i prvom polugodištu osmog razreda. To će biti veoma težak zadatak, jer će, među 300 prijavljenih, biti mnogo više odličnih đaka sa maksimalnim brojem bodova, od 20-25, koliko dece možemo da primimo iz Srbije, Republike Srpske ili Crne Gore. Bojim se da će krajnja odluka morati da se donese žrebanjem. Biće nepravde, ali ja bolje rešenje ne vidimo", rekla je dr Jovanka Lastić.

Đački domovi i učionice Srpske škole u Budimpešti do daljnjeg ostaju zaključane. Od ove nedelje se u školi na Trgu Ruža uvodi dežurstvo sredom, kada će raditi ekonomat i sekretarijat i kada će moći da se završavaju administrativni poslovi.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво