Korona virus: preporuka državljanima Republike Srbije u inostranstvu

Na teritoriji cele Republike Srbije je na snazi vanredno stanje. Srpski državljani koji dolaze iz stranih zemalja moraće da budu 14 dana u izolaciji, a oni koji dolaze iz žarišta koronavirusa 28 dana. Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg.

Granice Republike Srbije su zatvorene. Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, kao i za diplomate i strane državljane sa boravišnom dozvolom.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je apelovala na građane Republike Srbije da poštuju vanredne mere.

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19. 

Predsednik Aleksandar Vučić je još 14. marta apelovao na srpsku dijasporu da ne dolazi u Srbiju za vreme katoličkih uskršnjih praznika i pravoslavni Vaskrs, kada se inače očekuje "pik".

"Ono što će za nas biti najveći izazov su katolički Uskrs i pravoslavni Vaskrs. Molim naše ljude u dijaspori da razumeju da ne dolaze u našu zemlju", kazao je na konferenciji za štampu 14. marta.

On je kazao da se u tom periodu očekuje pik kod nas, i da bi dolazak inficiranih bio najteži udarac na našu zemlju i narod.

Informacije u vezi korona virusa u Republici Srbiji možete pročitati na zvaničnoj stranici Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut":

covid19.rs