Milija Belić na izložbama u Budimpešti i Parizu

Projekat srpskog umetnika Milije Belića pod nazivom KINETIKA II uspešno nastavlja svoju evropsku turneju. Izložba koja, pored Belića, okuplja još dvadeset umetnika iz Nemačke, Francuske, Irske, Italije, Holandije, Austrije, Švajcarske, Češke, Mađarske i Venecuele, posle premijere u Parizu i gostovanja u Bazelu, Hamburgu i Beču, biće predstavljena u Három Hét Galeriji u Budimpešti od 3. do 20. marta 2020.

Ovo je već jedanaesta izložba, računajući i prvo izdanje istoimenog projekta, koja se pod Belićevim rukovodstvom predstavlja evropskoj publici, a predviđeno je i učešće na Festivalu konkretne umetnosti ovog leta u Bratislavi. Belić vidi kinetičku umetnost, baziranu na geometrijskim premisama, kao sublimaciju i verni izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku.

Milija Belić je pozvan da učestvuje na izložbi Umetnost i matematika koja se održava u pariskoj galeriji Abstract Project od 18. do 28. marta 2020. paralelno sa manifestacijom „Nedelja matematike" organizovanoj pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva obrazovanja. Belić se već duži niz godina bavi geometrijskom apstrakcijom i svojim kreativnim angažmanom promoviše vizuelnu inteligenciju zalažući se za integraciju nauke i umetnosti.

„Umetnik otkriva lepotu u matematičkim zakonima kao što matematičar otkriva matematičke zakone u likovnim umetnostima", kaže Belić. Na izložbi koja ima za podnaslov „Strukture" i koja okuplja dvadesetak umetnika iz više zemalja, Belić će se predstaviti skulpturom „Planetarijum".

Podsetimo da je Belić, posle studija slikarstva na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, doktorirao umetnost i nauke o umetnosti na pariskoj Sorboni, kao i da je autor više knjiga iz oblasti teorije umetnosti. Najnoviju knjiga eseja pod naslovom „Ars longa", koja na izvestan način sumira celokupan Belićev dosadašnji teorijski rad, upravo je objavila čačanska Umetnička galerija „Nadežda Petrović" u okviru svoje biblioteke „Ravnoteža".

„Doba elektronske ere Belić prihvata pozitivistički, i bez pesimizma i patosa nudi nove odgovore na vekovima postavljana pitanja", ističe Vladan Matijević, urednik izdanja, „Belić čvrsto veruje da će ljudski duh uspeti da se integriše u nove modele ponašanja i izražavanja."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара