Beč: Milutin Milanković - Život i delo

U hramu Vaskrsenja Hristovog rođenja u Beču je održano predavanje “Milutin Milanković – Život i delo”. Predavanje u Beču je organizovano u saradnji Udruženja Milutin Milanković iz Beograda i Prosvjeta Austrija i ujedno je završna manifestacija Svetosavskih svečanosti u Beču za ovu godinu.

Kolažni program projekta "Milutin Milanković - Život i delo" koji je predstavljen u Beču sastojao se od predavanja, projekcije filma i muzičkog dela, a Udruženje Milutin Milanković iz Beograda pružilo je prisutnima detaljan uvid u rad i dostignuća jednog od najvećih srpskih naučnika.

Među govornicima na predavanju bili su Slavko Maksimović predsednik Udruženja Milutin Milanković, Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, a goste je pozdravio i Milan Predojević, predsednik Skupštine opštine Inđija, koji je najavio otvaranje kulturno istraživačkog centra u Starom Slankamenu koji će nositi ime Milutina Milankovića.

Prikazana je i kratka verzija igrano-dokumentarnog filma „Kroz vasionu i vekove", koji je Udruženje Milutin Milanković predstavilo na brojnim predavanjima u Srbiji i regionu.

Ljubomir Manasijević pevač, kompozitor i tekstopisac, umetnik čija muzika izražava srpski duh, istoriju i kulturu, otpevao je nekoliko kompozicija između ostalih i "Vostani Serbie", koju je komponovao na tekst Dositeja Obradovića.

Ovom vrstom multi-medijalnih sadržaja i predavanjima neophodno je da se ukaže na Milankovićeva naučna dela i na što bolji način prikaže Milutin Milanković, koji je imao svetsku slavu, a u srpskom narodu bio pomalo zaboravljen.

Milanković je objavio više od sto pedeset naučnih radova i knjiga, a među njima i one koje su imale za cilj popularizaciju nauke, poput „Kroz vasionu i vekove", „Kroz carstvo nauka" i druge.

Njegov najveći doprinos nauci je objašnjenje dugoročnih promena klime na Zemlji koje su prouzrokovane promenom njenog položaja u odnosu na Sunce.

Naime, objasnio je da su precesija (kružno kretanje rotacione ose), promena ugla rotacione ose planete i ekscentrična putanja Zemlje oko Sunca, dominantni faktori promene klime. Te promene odigravaju se u ciklusima koje je izračunao za proteklih 600.000 godina i ukazao na naredni period. U naučnom svetu ovi ciklusi se nazivaju - Milankovićevi ciklusi. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи