Manifestacija "Svetosavska radost" u Tetovu

Udruženje Srba i Makedonaca KUD "Branko Čajka" iz Tetova (Severna Makedonija) održaće 25. januara manifestaciju "Svetosavska radost" povodom obeležavanja dana Svetog Save i završetka "Škole srpskog jezika".

Manifestacija će se održati u sali Državne muzičke škole „Todor Skalovski-Tetoec" u Tetovu u 18 časova.

Na manifestaciji prigodnim programom nastupaju đaci iz Tetova koji su proteklih šest meseci posećivali nastavu u okviru projekta „Škola srpskog jezika". Projekat je sufinansiran sredstvima Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i podržan od strane Ambasade Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji.

Cilj projekta je upotreba, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje kulturnog, etničkog i verskog identiteta pripadnika srpskog naroda u Republici Severnoj Makedoniji.

Posebnu važnost Udruženje daje očuvanju i negovanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma kod dece i mladih. Dečja pesnička manifestacija „Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku" je već postala tradicionalna i jedinstvena po tome što okuplja decu i mlade pripadnike srpske zajednice u Republici Severnoj Makedoniji koji slede nastavu na srpskom jeziku kao i učenike koji slede nastavu na makedonskom nastavnom jeziku ali pišu i stvaraju na jeziku svojih predaka.

Za učenike iz Tetova i okoline, Skoplja i Sandeva na Skopskoj Crnoj gori, Udruženje je 2018. godine organizovalo „Letnju školu srpskog jezika i kulture" koja je postigla visoke rezultate. Nakon završetka Letnje škole, kod roditelja dece-polaznika ove škole zainteresovanost je porasla i nametnula se potreba i obaveza da Udruženje, kao nevladin sektor, organizuje školu gde bi se temeljnije učio srpski jezik.

Učesnici na projektu „Škola srpskog jezika" su đaci osnovnih škola iz Tetova i okoline na uzrastu od 10 do 15 godina. Nastavni program je obuhvatio učenje srpskog jezika kroz predavanja, govorne i pismene vežbe, književnost i jezička kultura. Nastavu je realizovala Nena Ristić Kostovska, profesor srpskog jezika i književnosti iz Skoplja.

Za sve đake su obezbeđene knjige na srpskom jeziku koje su darivali njihovi vršnjaci iz Srbije od svojih biblioteka. Akciju sakupljanja knjiga je sprovela Olga Sabo iz Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauke i umetnosti. Knjige, kao i diplome, biće dodeljene na kraju manifestacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара