Šumadija i Pomoravlje duša Srbije

Promocija fotomonografije "Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije", zajedničko delo Predraga Cileta Mihajlovića i Zorana Petrovića, održana je u Sankt Galenu (Švajcarska).

Zbog velikog interesovanja, nakon prošlogodišnje promocije ove knjige u Ambasadi Republike Srbije u Bernu, a u organizaciji Radio Kruga, ponovo je organizovan susret sa autorima i saradnicima ove knjige.

Prvo druženje održano je u pravoslavnoj crkvi Prebodobnog Simona Monaha u St.Galenu. Ovo promociju organizovao je Radio Krug u saradnji sa Draganom Zimonjić, Snežanom Petrović, Božicom Bobom Nedeljković i pravoslavnim horom Logos iz St.Galena.

Drugo druženje oragnizovalo je Udruženje srpskih studenata u Švajcarskoj, a održano je na Ciriškom Univerzitetu. Pored autora Zorana Petrovića, obe večeri, prisustvovao je i prof. Vidan Papić.

Fotomonografija Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije zajedničko je delo dvojice autora, fotografa iz Kragujevca, Predraga Cileta Mihajlovića i Zorana Petrovića, na čijem stvaranju je utrošeno dve godine rada. Pisac teksta je Miodrag Stoilović, novinar i publicista. Urednik je Mirko Demić, književnik.

Likovnu sintezu uradio je prof. Vidan Papić, a urednik fotografije je Imre Sabo fotograf. Knjiga je nastala u nameri autora da obeleže jubilej 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije.

Osim dela vezanog za istoriju, srednji vek, vreme ustanaka i stvaranja države kroz godine koje dolaze, pa sve do savremenog doba, ova knjiga posebnu pažnju posvetila je ljudima, njihovim aktivnostima i događajima, očuvanju nematerijalne kulturne baštine. U knjizi su naročito istaknuti najlepši predeli Šumadije i Pomoravlja i mesta koja bi trebalo posetiti, manifestacije koje treba lično doživeti i videti.

Tekst je preveden na engleski, a kratak siže teksta na još nekoliko jezika: nemački, francuski, ruski i esperanto. Knjiga je formata 32x27cm, ima 360 strana sa oko 350 fotografija. Izdavač fotomonografije je Društvo istoričara Šumadije. Knjigu je pomogao Grad Kragujevac u sufinansiranju, a veći deo sredstava obezbeđuju sami autori. Knjiga je predstavljena na 63. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu kao i širom Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar