Pet decenija eparhije SPC u Nemačkoj

Srpska pravoslavna Eparhija diseldorfska i nemačka ove godine obeležava 50 godina postojanja. Od početka godine održano je niz proslava i svečanih manifestacija na više mesta u Nemačkoj, a u Hanoveru je letos održan naučni skup teologa pod nazivom “Srpska pravoslavna crkva u Nemačkoj u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti".

„Nalazimo se u Hanoveru gde počinje simpozijum i naše slavlje povodom 50 godina Eparhije dizeldorfske i sve Nemačke. Naravno, sve što u ovoj i idućoj godini slavimo biće povezano sa 800-godišnjicom SPC i njene autokefalnosti.

Večeras je veliki događaj za nas jer 50 godina jedne eparhije u Nemačkoj je otprilike  kao 500 godina u nekim pravoslavnim zemljama.

Sastajemo se svi, što je za nas jako važno došao je predsednik pravoslavne episkopske konferencije i došao je predsednik biskupske konferencije Nemačke, mitropolit Avgustinos i biskup Fajge i mnogi drugi ljudi koji su nam učinili veliku čast i time pokazali veliko poštovanje prema našem narodu i prema našoj Crkvi", kaže gospodin Grigorije, episkop diseldorfski i sve Nemačke.

„Svaki jubilej je  važan u životu, bilo pojedinaca, bilo zajednica, posebno crkvenih zajednica i još je važniji što smo ovde u dijaspori, van granica naše otadžbine, gde stvaramo vremenom i takve periode, koji se nazivaju jubileji, kao i ovaj eparhijski sada, koji obeležava svoju 50-godišnjicu, čiji sam ja svedok od početka osnivanja Eparhije, od 1969. godine, tu u Nemačkoj", kaže protojerej stavrofor Slobodan Milunović.

broj komentara 0 pošalji komentar