"In serbo" novi roman Milice Marinković

"In serbo", drugi roman spisateljice Milice Marinković, koja već sedam godina živi i radi u Italiji, objavljen je u maju ove godine.

Oba romana napisana su na italijanskom jeziku i objavljena za izdavačku kuću Le Flaner (Les Flâneurs) iz Barija. Naslov prvog romana, koji je objavljen pre tri godine, glasi "Drago mi je, Amelija" (Piacere, Amelia), dok je drugi roman autorka naslovila "In serbo".

Ovaj naslov ima dvostruko, homonimno značenje na italijanskom jeziku i predstavlja malu igru reči. Naime, može značiti „na srpskom", ali se veoma često koristi i u izrazu „sačuvati nešto", u zavisnosti od rečeničnog smisla, ali s konotacijom tajnosti ili intimnosti.

Drugi roman nadahnut je tragičnim stradanjem našega naroda tokom NATO agresije 1999. godine i upravo ta dešavanja daju vremensko-prostorni okvir knjizi. Autorka počinje svoju priču sećajući se nekih izolovanih događaja vezanih za rat u Bosni koji su ostavili snažan utisak na njeno rano detinjstvo i stvorili opsesivni strah od rata koji će živeti u njoj sve dok se lično ne bude suočila s njim, odnosno s bombardovanjem. Tema je ozbiljna i nevesela, a roman u sebi sadrži niz isprepletenih priča, veoma usko vezanih za srpsku tradiciju i istoriju, te za našu prošlost i sadašnjost. Dok se opisuju nacionalni gubici i štete uzrokovane bombardovanjem, paralelno se pričaju i priče iz davnina, priče koje veličaju snagu našeg mentaliteta, ali ističu i njegove slabosti. Priče koje mogu nastati u bilo kom selu srpskog Pomoravlja, ali koje imaju naš jedinstven pečat majčinskog požrtvovanja i ljubavi.

Autor predgovora knjizi je Andrea Katone, jedan od osnivača humanitarnog udruženja „Most za Beograd" i veliki prijatelj srpskog naroda.

Roman je veoma dobro primljen od strane italijanskih čitalaca i već je predstavljen u različitim gradovima Italije (Torino, Bolonja, Padova, Rovereto, Monopoli), kao i na jednom od najvažnijih italijanskih književnih festivala koji se održava u gradiću Polinjano na moru. Neke od promocija su organizovane pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Rimu i italijanskog udruženja Viaggiare i Balcani, a druge su predviđene posle letnje pauze. U međuvremenu su izašle veoma pozitivne recenzije na poznatim internet portalima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 31. avg 2019, 06:32) - Željko Smiljković [neregistrovani]

Neka zna svet

Polako ljudi u svetu shvataju kakvu su nepravdu načinili prema našem napaćenom narodu.Milica je pravi ambasador naše zemlje u svetu,jedna divna osoba.

(četvrtak, 22. avg 2019, 22:46) - Jugoslav [neregistrovani]

Ponos nase Srbije

Milica Marinkovic je posebma osoba,
Pametna,obrazovana i dobar covek.
Srbija treba da postuje i ceni sve sto je Milica napisala u svojo knjizi o Nato bombardovanju.
Milice svaka tebi cast veliki pozdrav☺