Letnja škola srpskog jezika u Igalu

Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori organizovala je Ljetnju školu srpskog jezika u Igalu, koja je počela sa radom 10, a trajaće do 31. avgusta, u prostorijama Kulturno umjetničkog društva. Nastava, na prvom mestu, podrazumeva učenje srpskog jezika (ekavski i ijekavski izgovor, govorne veštine, pisanje, gramatički i leksički sistem), a u sklopu nastavnih aktivnosti predviđena su i predavanja iz oblasti srpske književnosti.

Škola je namenjena studentima srpskog/srpskohrvatskog jezika (evropskih i svetskih univerziteta), kao i srpskoj dijaspori (osobama starijim od 15 godina). Ove godine ima ukupno 14 polaznika Ljetnje škole, i to iz različitih delova sveta i sa različitih univerziteta (Tajvan, Moskva, Francuska, Njemačka, Austrija, SAD, Sankt Peterburg).

Iako je ovo tek prva letnja škola srpskog jezika, biće ponuđen kvalitetan i raznolik sadržaj, tako da će biti upriličena i predavanja eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti srpskog jezika, istorije, nauke, kulture, umetnosti i religije, kao i mnoge vannastavne aktivnosti u vidu druženja, ekskurzija, obilazaka kulturno-istorijskih znamenitosti Crne Gore, pesničkih večeri.

Angažovano je četvoro stalnih predavača i 11 povremenih predavača od kojih su većina univerzitetski profesori.

"Vjerujemo da je organizovanje Ljetnje škole srpskog jezika za strance veoma značajan projekat u današnjoj Crnoj Gori u kojoj je ime srpskog jezika u potpunosti marginalizovano i izbačeno iz javne upotrebe, a srpski narod diskriminisan do te mjere da mu se osporavaju gotovo sva prava. Nadamo se da će ovaj naš projekat postati tradicionalan i da će doprinijeti očuvanju srpskog jezika, književnosti, kulture u sveukupnog srpskog identiteta u Crnoj Gori", saopšteno je iz Matice srpske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво