Književne nagrade "Rastko Petrović" za 2018. godinu

Matica iseljenika i Srba u regionu saopštava da su književnu nagradu „Rastko Petrović“ za 2018. godinu dobili: Milica Bakrač iz Nikšića (Crna Gora) za zbirku poezije „Jav iz Crne Gore“, Gordana Petković Laković iz Toronta (Kanada) za zbornik tekstova „Zašto smo otišli“ i Svetlana Matić iz Beča (Austrija) za knjigu „Pevam danju, pevam noću - pisma Mini Karadžić"

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu „Rastko Petrović" dodeljuje od 1996. godine, za najbolje prozno i poetsko delo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti muzike dobio je tamburaški orkestar „Dunavske zore" iz Borova u Hrvatskoj.

Nagrada će laureatima biti uručena na svečanosti u Matici iseljenika i Srba u regionu 26. decembra.

Milica Bakrač - biografija

Devojačko prezime Nenezić, rođena je 1977. godine u Nikšiću. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odseku za srpski jezik i književnost. Objavila je knjige poezije: ,,Nek me ptice krikom bude" (1996) „Žig" (1998), „Soneti i pisma" (1999), „Od zlata jabuka" (2004), „Azbučnik", posvećen odbrani imena srpskog jezika u Crnoj Gori, (2007), drugo izdanje ,,Azbučnika" (2010), ,,Arsenije Čarnojević po drugi put među Srbima" (2010), ,,Žena" (2012), ,,Odbrana Azbučnika", (2012 sa prepjevom na ruski jezik i prilozima književne kritike o Azbučniku), ,,JAV" ručno izdanje akademske slikarke Ljiljane Stefanović, ,,Knjiga starostavna" dva izdanja - dvoknjižje sa izborom iz poezije Desanke Maksimović (2015), ,,Vukovanje" poezija za djecu (2017) i „Jav iz Crne Gore" (2018). Priredila je izbor iz poezije Petra Drugog Petrovića Njegoša „Blago tome ko dovijek živi" i poezije Matije Bećkovića „Imao se rašta i roditi". Zastupljena je u Antologiji „Snevne Evine kćeri" (Savremeno pjesništvo žena u Crnoj Gori) - autora Milice Kralj - izdanje „Komova" iz Andrijevice (2002), u Antologiji savremenih sonetnih vijenaca na srpskom jeziku „Crno jedro vetra" Ljubisava Milićevića, u izdanju „Odziva" - Bijelo Polje, 2001. godine, u Antologiji ,,Jezerski vrh" koja je objavljena povodom 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, autora Andrije Radulovića. Dobitnica je Prve nagrade „Ratkovićevih večeri poezije" 1999. godine za mlade pjesnike, kao i Povelje SVETI SAVA - za književna dela posvećena srpskom narodu - Istočno Sarajevo, (2012), I nagrade na konkursu za ljubavnu poeziju za ,,Dan ljubljenih" u Mrkonjić Gradu, (2012). Godine 2013. dobila je nagradu ,,Marko Miljanov" za knjigu poezije ,,Žena", kao i ,,Zlatnu značku i plaketu" Kulturno - prosvetne zajednice Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture. Takođe, 2013. u Banjskoj dobila je ,,Pesničku povelju" povodom 700 godina Manastira Banjska. 2016. godine dobila je Vitezovu nagradu za životno delo, Beograd i nagradu ,,Duško Trifunović" na Palama. Urednik je tribine ,,Svobodijada" i časopisa ,,Stvaranje" Udruženja književnika Crne Gore, član je Udruženja književnika Srbije i Književnog društva srpskih pisaca Kosova i Metohije. Živi u Nikšiću.

Gordana Petković Laković - biografija

Rođena je 1960. u Beogradu. Sa porodicom se 1994. odselila u Toronto (Kanada), gde i danas živi i radi. Karijeru je započela u Informativnoj tehnologiji kao kontrolor kvaliteta kompjuterskih programa, koju je nastavila radeći u više organizacija kao rukovodilac projekata. Suvlasnik je porodične kompanije za izradu industrijskih sistema za filtraciju Ess Corporation, gde radi kao direktor nabavke i marketinga. Pre izlaska zbornika ''Zašto smo otišli'', objavila je zbirku priča ''Kolona'' na srpskom i engleskom (Dance of Life) i komediju ''To nisam Ja''. Prevodom svoje knjige „Kolona" na engleski jezik i pratećom aparaturom publikacije predstavlja srpski narod i njegov jezik i pismo kanadskoj i američkoj publici u objektivnom svetlu. Gordana Petković Laković, mecena umetnosti, pokroviteljka kulture i čuvarka srpske baštine, doprinosi boljoj slici Srba i Srbije u Kanadi i SAD-u, saradnji matice i dijaspore i promoviše srpske velikane, srpski jezik i ćirilično pismo. Ime Nikole Tesle svakodnevno se čuje širom Kanade zahvaljujući njenom nesebičnom angažmanu. Gordana je važna spona i u Nikola Tesla Educational Corporation (NTEK), organizaciji koja je postavila Teslu na mapu Severne Amerike, dodelila ''Nikola Tesla'' stipendiju (u iznosu od $10.000 godišnje) na univerzitetu McMaster, a sada se radi na prikupljanju sredstava za izgradnju spomen obeležija "Hamilton the Electric City, Nikola Tesla and the 5 Johns" kojim bi se zabeležio istorijski značaj Tesline tehnologije na industrijski i ekonomski razvoj Kanade. Gordana Laković je član uprave Srpske nacionalne akademije, član uprave kanadsko-srpskog udruženja pisaca ''Desanke Maksimović'', član Udruženja književnika Srbije, član Matice sprske, član udruženja Kanadskih autora, član amaterskog pozorišta ''10 s Lukačem''. Pokrovitelj je mnogih kulturnih i humanitranih aktivnosti, sarađuje sa nekoliko elektronskih glasila iz Republike Srbije, redovno je pisala za Novine Toronto, aktivno pomagala, direktnom saradnjom, pisanjem i sponzorisanjem rad Srpske televizije Toronto (STVT). Dobitnik je Povelje Matice iseljenika i Srba u regionu za 2018. godinu. Poslovično zavađeni Srbi postaju ponovo složni i spremni na zajedničku akciju ukoliko ih na saradnju pozove upravo Gordana Petković Laković.

Svetlana Matić - biografija

Rođena je 1966. godine u Beogradu. Završila je Pedagošku akademiju za obrazovanje nastavnika razredne nastave 1987. godine u Beogradu i Filozofski fakultet, odsek pedagogija, 1993. godine. U svom pedagoškom radu primenjivala je inovacije i kompleksni postupak u učenju početnog čitanja i pisanja i održala je nekoliko oglednih časova za učitelje u Beogradu, u okviru njihovog stručnog usavršavanja. Učesnik je mnogobrojnih pedagoških naučno-stručnih skupova i podnosilac referata i saopštenja. Saradnik je pedagoških časopisa i listova kao što su „Učitelj", „Prosvetni pregled" „Spoji" itd. Po dolasku u Beč, bila jedeset godina direktor marketing službe na radio telefonu 1510 koji je bio jedno od najpoznatijih, dugogodišnjih i informativnih glasila na našem jeziku uAustriji. Profesor je maternjeg jezika u bečkim osnovnim školama. Angažovana je u Školskom savetu grada Beča, u savetovalištu „Fabe", kao savetnik za decu migrantskog porekla sa prostora bivše Jugoslavije koja imaju probleme u učenju i ponašanju. U junu 2011. uručeno joj je specijalno priznanje za uspešan savetodavno-pedagoški rad. Nosilac je značajnih priznanja, među kojima je„Vukova povelja", „Zlatna značka KPZ", „Specijalna plaketa „Simo Cucić" i druge. Nagrađena je i od strane Bečkog školskog saveta za izuzetno zalaganje i angažovanje u školskoj pedagoškoj praksi. Realizovala je mnoštvo značajnih projekata koji podstiču dvojezičnost i očuvanje maternjeg jezika i kulturnog identiteta učenika, kao što su „Bajke, priče i pesme na maternjem jeziku" i druge. Objavila je udžbenik početnog čitanja i pisanja za decu koja pohađaju nastavu maternjeg jezika u dijaspori pod nazivom „Naš jezik" i „Nastavne listove za nastavu na maternjem jeziku", koji se već koriste u školama na srpskom jeziku u Švedskoj i u Torontu u Kanadi Objavila je i knjige „Dečji biseri", „Igra", „O ljubavi s ljubavlju" - zajedno sa Aleksandrom Čotrićem, „Krštenje u nastavi pravoslavne veronauke", „Pevam danju, pevam noću - pisma Mini Karadžić"... Na veb strani austrijskog Ministarstva obrazovanja, objavila je didaktičke materijale neophodne za rad sa učenicima u neposrednoj pedagoškoj praksi. Član je Udruženja književnika Srbije, Matice srpske iz Novog Sada i Zadužbine porodice Vuka Karadžića. Govori srpski, nemački i engleski jezik. Doktorant je na Bečkom univerzitetu. Živi i radi u Beču.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво