Beč: Proslavljeno 50 godina Zakona o pravoslavlju

U Beču je 27. februara na veoma svečan način obeležen jubilej "50 godina zakona o Pravoslavlju". Ovaj značajan crkvenopolitički događaj organizovan je u nadležnosti Vaseljenske patrijaršije, pa je prisutan bio i vaseljenski patrijarh Vartolomej, a celo slavlje je održano u grčkim hramovima.

Prvo je patrijarh Vartolomej osvetio novu grčku kapelu Svetog Jovana Zlatoustog, zatim se prešlo u stari grčki hram Svetog Georgija, gde se služilo večernje bogosluženje, a završna svečanost za mnogobrojne zvanice održana je u grčkoj Sabornoj crkvi Svete Trojice, za Program za dijasporu RTS-a javlja Miodrag Mecanović.

Sa pravoslavne strane, pored vaseljenskog patrijarha Vartolomeja prisutni su bili: mitropolit Arsenios (Kardamakis), predsedavajući Pravoslavne episkopske konferencije, patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor II, ruski pravoslavni arhiepiskop za Austriju Antonije (Sevrjuk), antiohijski mitropolit Isak (Barakat) i srpski pravoslavni episkop Andrej (Ćilerdžić).

Katoličku stranu zastupali su: predsednik vatikanskog Saveta za jedinstvo hrišćana kardinal Kurt Koh, apostolski nuncije nadbiskup Peter Štefan Curbrigen, biskupi Egidije Živković, Manfred Šojer, Vilhelm Krautvašl, Klaus King, Alojz Švarc i Franc Šarl, kao i biskup starokatoličke crkve Hajnc Lederlajtner.

Zakonom o Pravoslavlju ("Orthodoxengesetz") koji je donet 23. juna 1967. godine, Pravoslavna crkva je dobila punopravnu osnovu za crkveno i društveno delovanje u alpskoj republici. Bio je to crkvenopravni kamen temeljac za sve aktivnosti priznatih Crkava i religijskih zajednica.

Danas u Austriji živi oko 400.000 pravoslavnih hrišćana, a sedam pravoslavnih Crkava su članice Pravoslavne episkopske konferencije koja je osnovana 2010. godine.

Zakon, koji je, kako je rekao vaseljenski patrijarh Vartolomej "primer saradnje države i crkve za celu Evropu", odnosi se na sledeće Crkve koje deluju u Austriji: Carigradska patrijaršija, Antiohijska patrijaršija, Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Rumunska pravoslavna crkva, Bugarska pravoslavna crkva i Gruzijska pravoslavna crkva.

O pravnom značaju Zakona o Pravoslavlju, na skupu su govorili bečki stručnjak za religijska prava Dominik Orišnik, rukovodilac Odeljenja za vere Oliver Henhapel i ministarski savetnik za Pravoslavlje Anton Štifter.

Podršku aktivnostima pravoslavnih hrišćana u Austriji, na svoj način, uputio je i sadašnji papa Francisko. Naime, njegov izaslanik, kardinal Kurt Koh i biskup Egidije Živković iz Ajzenštata, predali su patrijarhu Vartolomeju i mitropolitu Arseniosu ček na 100.000 evra, kojim papa daje podršku izgradnji prvog pravoslavnog manastira u Austriji, koji treba da bude sagrađen u mestu Sankt Andre/Cikze u pokrajini Burgenland (Gradišće).

broj komentara 0 pošalji komentar