"Rekvijem Laze Kostića" premijerno izveden u Čikagu

Svekolika javnost je 23. marta, u čikaškom bioskopu "Century Centre", prvi put čula nastavak poeme "Santa Maria della Salute", omaž velikom pesniku Lazi Kostiću koji je napisao novinar i publicista Ivan Kalauzović Ivanus.

Nedaleko od obale jezera Mičigen, usred najvećeg grada američke države Ilinois, hiljade i hiljade milja daleko od Lazinog Kovilja i Kalauzovićevog Niša, začuli su se stihovi:

I kada kiše zemlji utole žeđ,
s nebeskog jastuka gledaću svoj krah.
Tu sanjaću ti lik uronjen u ceđ,
utkan u oblak i stopljen u prah.

Pred početak projekcije filma Santa Maria della Salute Zdravka Šotre, 23. marta u bioskopu Century Centre u Čikagu, na scenu je stupila Milka Figurić (danas Kovačević), novinarka nekadašnjeg Radio Sarajeva, pripadnica prve generacije žurnalista iz "šehera na Miljacki" koja danas živi i radi u Čikagu.

Milka je time ispunila obećanje organizatora, dato nakon američke premijere ovog filma mesec dana ranije u Rouzmontu kod Čikaga, kojim je najavljeno iznenađenje pre reprizne projekcije. Obraćajući se prepunoj sali, ona je govorila stih za stihom, strofu za strofom, bojeći svaku reč svojom specifičnom dikcijom i sarajevskim naglaskom koji vreme nije uspelo da izbledi.

Novinar Ivan Kalauzović Ivanus, saradnik RTS-a i dopisnik lista Ogledalo iz Čikaga, napisao je Rekvijem Laze Kostića kao nastavak pesme Santa Maria della Salute Laze Kostića, po kojoj je Šotrin film stilizovan i imenovan. Ivan je autor tri nove strofe, pisane specijalno za ovu priliku, tokom samo jedne noći, 13. marta, istovetnom tehnikom rimovanja koju je koristio i Kostić i slaganjem reči koje on uglavnom nije upotrebio.

"Kome god sam je govorila, ostao je bez daha. Još uvijek sam zatečena divnom energijom koja izbija iz svake riječi. Mnogi ljudi iz publike su mi rekli da dugo nisu čuli tako dobre i neobične stihove. Stoga ih dijelim gdje god stignem i govorim ih onima koji to požele", rekla je Milka Figurić.

Nagrađeno velikim aplauzom, Milkino izvođenje Rekvijema Laze Kostića predstavljalo je savršenu uvertiru u ono što je sledilo. Po rečima Slavice Petrović, direktorke čikaškog Festivala srpskog filma, sve ulaznice su i za ovu projekciju ostvarenja Santa Maria della Salute bile rasprodate, pa iako su mnogi već pogledali film 23. februara, želeli su da to učine još jedanput.

broj komentara 0 pošalji komentar