Panel diskusija o "prvoj" i "drugoj" Srbiji

Panel diskusija povodom objavljivanja nove knjige Ane Rasel-Omaljev "Podeljenost: Diskursi o identitetu prve i druge Srbije" održana je 22. marta u Lajbreri klubu u Londonu.

Osim Ane Rasel-Omaljev u radu panela i zanimljivoj diskusiji učestvovali su Erik Gordi, Jelena Obradović-Vonik i Branislav Radeljić, javlja za Program za dijasporu RTS-a Nataša Kočiš iz Srpskog siti kluba u Londonu.

Debatovalo se uglavnom o političkim konfrontacijama u Srbiji posle 2000, suprotstavljenim shvatanjima identiteta, i shvatanju Evrope i evropskih vrednosti u srpskoj javnosti.

Jelena Obradović-Vonik sa Univerziteta Aston izjavila je da knjiga Ane Rasel-Omaljev menja opšteprihvaćeno mišljenje da postoje samo dva moguća stava u vezi identiteta u Srbiji, nacionalistički tj. nazadan, i liberalni tj. progresivan. Takođe je naglasila da je jako važno što je Ana Rasel-Omaljev uspela da izbegne grešku mnogih akademskih istraživača u sferi međunarodnih odnosa, a to je nedovoljno poznavanje lokalnih prilika u zemlji o kojoj pišu.

Profesor Erik Gordi sa Univerzitetskog koledža u Londonu smatra da je rad Ane Rasel-Omaljev bolje objasnio debatu u srcu "druge" Srbije i njen nastanak kao opozicija dominantnoj "prvoj" Srbiji od svih do sada objavljenih radova na tu temu.

Branislav Radeljić sa Univerziteta istočni London je izjavio da bi pristup Srbije Evropskoj Uniji mogao da se smatra za nosioca pozivnih promena koji će da ojača demokratske institucije. Takođe je dodao da bi knjiga Ane Rasel-Omaljev mogla da bude relevantna i van konteksta Srbije, na primer u zemljama kao što je Ukrajina.

Ana Rasel-Omaljev je naglasila da bilo koja analiza Srbije na međunarodnom nivou mora da prevaziđe prostu analizu nacionalnih odlika i mentaliteta, i da se posvete analizi koncepata kao što su nacionalizam, demokratija i identitet sa stanovišta konstruktivizma i diskurzivne analize.

Panel diskusija je vodila zaključcima da je nephodno da se formira progresivan i pozitivan narativ o Srbiji kao i o evropskim vrednostima kako se zemlja bude približavala ulasku u Evropsku Uniju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи