Na čelu Udruženja književnika "Desanka Maksimović" pesnik Milić Radević

Posle trideset godina prvi put je na čelu srpsko-kanadskog Udruženja književnika "Desanka Maksimović" jedan muškarac. Izborna Skupština održana je 27. marta, a pesnik Milić Radević izabran je za novog predsednika. U upravu Udruženja izabrani su Tatjana Crnjanski, Đorđo Vasić, Dragana Živić-Ivić, Gordana Laković, Dušica Ivanović i Zorica Mišić.

Dugogodišnja predsednica i osnivač Udruženja, Katarina Kostić, zadovoljna je zbog smene generacija, a ona i nekolicina starijih članova, poput romanopisca Branka Bubala, ostaju u Savetu da znanjem, iskustvom i kontaktima pomognu mladu, obrazovanu i srpskom jeziku posvećenu upravu, javlja za Program za dijasporu RTS-a Branka Dikanović.

Katarina Kostić je jedna od retkih koja se seća radosti i suza kada je sedamdesetih godina, na poziv udruženja žena, Desanka Maksimović došla u Kanadu. Poznata pesnikinja gostovala je na katedrama za slavistiku i kanadskim bibliotekama ali je tražila, kaže Katarina, da se susreće sa našim ljudima, pesnicima i piscima.

"Desanka je ponela naše radove za Beograd sa obećanjem da će se zauzeti za objavljivanje" , seća se Katarina Kostić.

Šta je obećala, Desanka je ispunila pa je u izdanju kruševačke Bagdale, 1980. izašao zbornik iseljeničke poezije pod naslovom Domovino, noćas sam te sanjao.

Ovo Udruženje je na osnivanju, a na zahtev resornog kanadskog ministarstva, dobilo potpisanu dozvolu Desanke Maksimović da Udruženje ponese njeno ime za života. Na stogodišnjicu rođenja poznate pesnikinje ovo udruženje je objavilo antalogiju stvaralaštva pisaca iz Kanade i Amerike Čuj, reći ću ti tvoju tajnu, a izdanje su pomogli Srpska nacionalna akademija iz Toronta i Matica iseljenika Srbije.

Sve do 1991. godine ovo udruženje je bilo jugoslovensko, a od tada do danas srpsko. Pravi procvat u radu dogodio se posle 1993. godine kada je u Kanadu stigao veliki broj mladih i obrazovanih ljudi - inžinjera, lektora, pisaca, dramskih umetnika...

Brojni pisci iz Srbije dolazili su im u goste. Među njima i Stevan Raičković, Mija Pavlović, Miroslav Antić, Slavko Vukosavljević, Miodrag Bulatović, Matija Bećković, Rajko Nogo....

Uduženje književnika Desanka Maksimović iz Toronta je sekcija Udruženja književnika Srbije i mesečno organizuje promocije dve-tri knjige svojih članova iz Kanade i Amerike.

Tako je nedavno predstavljena i knjiga pesama novoizabranog predsednika, Milića Radevića, Dani koji se ne broje i to na srpskom i engleskom jeziku.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се