Pištalov roman o Tesli predstavljen u Njujorku

U punoj sali crkve Svetog Save u Njujorku 11. oktobra, predstavljena je knjiga "Tesla: Portret među maskama" kao i njen autor, srpski pisac Vladimir Pištalo.

U saopštenju izdavačke kuće Agora se navodi da je promociju ove knjige organizovala Danijela Milić, osnivač LeitmotivArts-a iza koje stoje mnogobrojni događaji koji imaju za cilj promovisanje naše umetnosti i kulture u dijaspori, uključujući i lik i delo Nikole Tesle. Posle uspešne prezentacije knjige u srpskom konzulatu u Njujorku održane na svetski dan knjige 24. aprila 2015. godine, Vladimir Pištalo imao je priliku da razgovara o knjizi sa predstavnicima stare i nove imigracije u Njujorku.

Prisutne je pozdravio starešina crkve prota Đokan Majstorović. Bio je prisutan i znatan broj umetnika, sveštenstva i prijatelja pisane reči.

Najavljući Pištala, Zorka Milić, profesorka engleskog jezika i članica upravnog odbora crkve Sveti Sava, osvrnula se na autorovu zanimljivu biografiju kao i veliki doprinos srpskoj književnosti.

Vladimir Pištalo autor je 11 knjiga i brojnih eseja. Od 1993. godine živi u SAD gde radi kao profesor istorije.

"Poznavanje američke istorije mi je puno pomoglo u pisanju ove knjige. I ja sam kao i Tesla, i uostalom i mnogi od vas prisutni ovde danas, imigrant. Ja volim imigrante, zanimljivi su mi jer imaju bar dva života", kazao je Pištalo tokom prezentacije koja se paralelno odvijala na srpskom i engleskom jeziku.

Pištalo je čitao odlomke iz knjige, te potom razgovarao sa publikom i potpisivao svoje knjige. Prisutni su odista priredili topao prijem autoru, koji je, odgovarajući na jedno pitanje iz publike, Teslu nazvao "čarobnjakom iz Oza", aludirajući na njegove eksperimente i pravljenje zemljotresa na Menhetnu koje je dokumentovano.

"Ovo je knjiga o Tesli koja je nedostajala Americi jer na svojevrstan poetski način, bez maski, približava ovog velikog naučnika i humanistu svim ljudima. Tesla pripada svima nama, ne samo naučnicima, i ovaj nekonvencionalni roman, koji vešto obuhvata celovitost Teslinog života, pomaže da se svako prepozna u Tesli i u njemu nađe inspiraciju", kazala je Danijela Milić moderirajući konverzaciju između publike i autora.

Ovaj roman je i u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh - nakon NIN-ove nagrade, i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, već 6 godina jedna je od najprodavanijih knjiga na našem tržištu, ušla je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljena sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a američko izdanje je 11. prevod ove knjige na neki od stranih jezika, piše u saopštenju Agore.

Američko izdanje Pištalovog romana Tesla, portret među maskama (Tesla, A Portrait With Masks) izašao je iz štampe 6. januara ove godine, i za manje od dva meseca njegovo prvo izdanje je rasprodato. Nakon desetak promocija (Njujork, Boston, Čikago, Vašingtonum i nizu drugih univerzitetskih centara) ova knjiga je predstavljena i u Barns and Noble knjižarama širom Amerike. Zastupljena je u rubrici Upoznajte velike pisce.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се