Novo odeljenje srpske škole u Južnoj Africi

U Pretoriji, glavnom gradu Južnoafričke Republike, počelo je sa radom novo odeljenje srpske dopunske škole "Sveti Sava". Svečanom otvaranju, 28. avgusta, pored roditelja i đaka, prisustvovali su i ambasador Srbije u Mozambiku Božin Nikolić i konzul Margita Terzić - Lalić.

U Pretoriji je 28. avgusta otvoreno novo odeljenje Dopunske škole Sveti Sava u Johanesburgu. Svečanosti su prisustvovali ambasador Srbije u Mozambiku sa sedištem u Pretoriji Božin Nikolić, konzul Margita Terzić - Lalić, otac Isajlo Marković, direktor škole Dečija akademija gde će se nastava odvijati Šarmen Joosti, kao i predsednica Školskog odbora Olja Petrović.

Na inicijativu i uz podršku roditelja otvoreno je novo odeljenje škole Sveti Sava jer je škola u Johanesburgu udaljena 45 kilometara. Pohađaće je grupa od deset učenika, od predškolskog uzrasta do četvrog razreda osnovne škole. Nastava, koju će voditi profesorka razredne nastave Violeta Pavlović, odvijaće se petkom od 15 do 17.30 sati.

Deca će po završenom razredu dobiti knjižice i svedočanstva što će im po povratku u domovinu omogućiti lakše uključivanje u obrazovni sistem Republike Srbije.

Od 2012. godine srpski jezik je u Južnoj Africi priznat kao maternji jezik za decu emigranata i kao izborni predmet za decu koja su rođena u Južnoj Africi. Danas je srpski jezik priznat u kurikulumu od četvrtog razreda osnovne škole i do četvrtog razreda srednje škole u Južnoj Africi i po tome smo jedinstveni u svetu, objašnjava profesorka Pavlović.

„Prvi put će ove godine, učenici koji su pohađali dopunsku nastavu u školi Sveti Sava i koji su rođeni u Južnoj Africi, polagati srpski kao izborni predmet u svojim redovnim školama što smatramo velikim uspehom. Ono što je najvažnije da se broj učenika iz godine u godinu povećava, a očekujemo i više polaznika. Nadamo se i očekujemo da će naše Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ubuduće podržavati. Škola Sveti Sava i ove godine je dobila pohvalu za učestvovanje na konkursu Dani Ćirilice u Bavaništu, a nagrađene su Ana Mani iz prvog razreda i Katarina Berović iz šestog razreda. Jako smo ponosni i na roditelje i decu jer već sedam godina ulažu veliki trud i redovno pohađaju nastavu što doprinosi očuvanju nacionalnog identiteta našeg naroda i u ovom delu sveta", kaže za Program za dijasporu RTS-a Violeta Pavlović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи