Treća Konferencija Srba podunavskih zemalja u Bratislavi

U Bratislavi je od 9. do 11. septembra, na trećoj Konferenciji Srba podunavskih zemalja, boravio veliki broj predstavnika srpskih društava iz devet evropskih zemalja. Savez srpskih društava Slovačke je u okviru Konferencije organizovao i Dane srpske kulture u Bratislavi.

U Bratislavu je 9. septembra stiglo 22 predstavnika srpskih društava iz devet evropskih zemalja. Organizator je bio Savez srpskih društava Slovačke i Srpski kulturno - informativni centar iz ovog grada na Dunavu, koji su treći put organizovali Konferenciju Srba podunavskih zemalja.

Mala srpska kolonija u prijateljskoj Slovačkoj veoma je zainteresovana za rešavanje pitanja srpske nacionalne manjine u drugim evropskim državama. Ne treba zanemariti činjenicu da su Srbi iz Slovačke na čelu sa Stanetom Ribičem, predsednikom Saveza srpskih društava iz Slovačke, uspeli da se izbore za status nacionalne manjine u svojoj novoj domovini.

Članovi Saveza srpskih društava Slovačke na čelu sa predsednikom Stanetom Ribičem želeli su da srpskim savezima iz ostalih država prenesu svoja iskustva o borbi za dobijanje statusa nacionalne manjine.

Delegati su na Konferenciji posvetili pažnju sledećim temama:

1. Aktualni problemi Srba u zemljama u kojima žive

2. Gubljenje nacionalnog identiteta Srba u rasejanju kao posledica asimilacije i integracije

3. Saradnja sa maticom (kritički osvrt sa predlozima rešenja za bolju saradnju)

4. Međusobna saradnja udruženja Srba u rasejanju

Savez srpskih društava Slovačke je u okviru Konferencije Srba organizovao i Dane srpske kulture u Bratislavi.

Konferenciju je otvorio Šani Dermaku, ambasador Republike Srbije u Slovačkoj, koji je preuzeo pokroviteljstvo nad svim manifestacijama. Prisutni su burnim aplauzom pozdravili slovačkog akademika Jana Jankovića, koji godinama prati aktivnosti Saveza srpskih društava iz Slovačke.

Prisutna je bila i Vera Ostojić, srpski konzul i bivši ambasador Slovačke u Srbiji Jan Varoš. Na kraju Konferencije, posle svih aktivnosti ambasador Srbije u Bratislavi Šani Dermaku, priredio je u prostorima ambasade svečani prijem za učesnike konferencije.

U radu konferencije učestvovali su i predstavnici Međunarodnog filmskog festivala Bdenje duše iz Sremske Kamenice: Miroslav Bata Petrović, Srđan Ilić i Tibor Vajda, koji su u četvrtak 10. septembra predstavili delegatima konferencije, Srbima iz Saveza srpskih društava i velikom broju Slovaka više filmova u okviru IV Festivala srpskog dokumentarnog filma. Najviše aplauza prisutnih doživela je premijerna projekcija filma Zaboravljeni u kome je prikazana nedavna prošlost srbskog naroda. Film govori o 6.000 srpskih vojnika, koji su pokopani na vojnom groblju u Velikom Mederu.

Učesnicima Konferencije ostaće u nezaboravnom sećanju putovanje brodom po lepom plavom Dunavu od Bratislave do Devina, kada se govorilo o načinima za što čvršće povezivanje Srba iz ovog dela Evrope.

Tom prilikom delegati su potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu između srpskih organizacija. Ovaj akt potpisali su predstavnici srpskih organizacija iz Slovačke, Češke, Mađarske, Rumunije, Austrije, Slovenije i Srbije.

Treba zabeležiti i aktivnosti Srba u Slovačkoj na književnom području, koji su prošle i ove godine izdali pet knjiga srpskih autora: Kosovo Dušana Prorokovića, Srbi u Slovačkoj Ljubivoja Cerovića, Logor i groblje u Nađmeđeru Lasla Varge, Narodi na tlu Vojvodine Ljubivoja Cerovića i Srbi u istočnoj Evropi Marka Lopušine.

Promociju ovih knjiga održali su 12. septembra u Domu kulture u prisustvu autora, izdavača i prevodioca.

Članovi Saveza srpskih društava Slovačke organizovali su i izložbe fotografija Milivoja Miše Jocića Život, Milana Timotijevića, Hilandar - Svetionik Svetosavlja i izložbu komornih skulptura srpskog vajara Stojadina Cvetkovića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара