Gala osvaja svet

Da umetnost zaista ne poznaje granice potvrđuje mlada, a već zrela umetnica, slikarka Gala Čaki. Izlagala je u mnogim zemljama sveta, a svoja iskustva sa Internacionalnog simpozijuma umetnosti u Kataru, gde je nedavno boravila, podelila je sa nama.

Mogla je da se bavi naukom ili da bude balerina...vredna i savesna, pravi štreber, kaže smejući se. Bila je vukovac u osnovnoj školi i zrenjaninskoj Gimnaziji. Opredelila se za umetnost i u istom maniru diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a potom završila i master studije i to dva puta, slikanje i crtanje. Na završnoj je godini doktorskih studija, a dan pre susreta sa ekipom RTS-a, proslavila je 28. rođendan.

Slikarka Gala Čaki nedavno se vratila sa Internacionalnog simpozijuma umetnosti u Kataru, gde se prvi put predstavio neko od umetnika iz Srbije.

„Bilo je 50 slikara iz čitavog sveta što je zaista interesantno. Imate Induse, Australijance, različite kulture na jednom mestu...Živite sa njima dve nedelje. Pored toga što smo slikali 6 dana u pustinji, i izlagali smo naše radove, priređena je izložba u jednom hotelu...Obilazili smo muzeje, upoznavali se, predstavljali svoje radove, pa i na arapskom jeziku koji sam naučila. Sve u svemu, bilo je to interesantno stecište kako umetnika, tako i iskustva", kaže Gala.

U Dohi je u izgradnji velelepni Muzej savremene umetnosti, u čijoj će se kolekciji naći i tri Galina rada. Stigle su joj i ponude za pedagoški rad u ovoj zemlji u Persijskom zalivu. A Gala ume i voli da radi sa mladima.

„Ja sam i deo jednog udruženja, Art link as, koje nas sve povezuje. U pitanju je moja saradnja sa dve japanske umetnice. Dogovorile smo se da pored naših, promovišemo i dečje radove, tako da su deca iz Srbije imala priliku da izlažu u muzeju u kome sam i ja izlagala. To se neće zaustaviti u Japanu, moj cilj je da ove godine napravim izložbu radova dece iz Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Srbije i Japana u Srbiji. Moram naći prostor i za njih, jer mislim da im to mnogo znači", kaže Gala.

Posle Japana, Dohe, Amsterdama, Gala pakuje kofere, da na spisak od 19 samostalnih i preko 30 grupnih izložbi doda Dubai, Štutgart, Siciliju, Kinu, jer umetnost ne poznaje granice.

broj komentara 0 pošalji komentar