Srpski pisci ponovo u bečkoj "Prosvjeti"

"Duhovni razgovori", održani 7. i 8. juna u prostorijama bečkih crkava u drugom i trećem okrugu, organizovani su u sklopu „Dana kulture Republike Srpske u Austriji" pod nazivom „Autori sa principom - 2014". Gosti "Prosvjete" - Vesna Kapor, Vladimir Pištalo i Nenad Šaponja.

Projekat kojim se bečkoj publici svakog meseca predstavljaju umetnici i stručnjaci raznih profila, kroz kreativne razgovore o aktuelnim temama, ulazi u četvrtu godinu uspešnog postojanja, javlja SPKD Prosvjeta Austrija.

Duhovni razgovori koji su održani 7. i 8. juna u prostorijama bečkih crkava u drugom i trećem okrugu, bili su još po mnogo čemu posebni. Ovaj put, održani su u sklopu Dana kulture Republike Srpske u Austriji, a pod nazivom Autori sa principom - 2014.

Posebnim su ih činili i gosti Prosvjete - pisci Vesna Kapor i Vladimir Pištalo, kao i pesnik i urednik izdavačke kuće Agora Nenad Šaponja.

Predstavljene su knjige i rad ovih autora, kao i nova knjige Vesne Kapor Po sećanju se hoda kao po mesečini koja se iz štampe pojavila pre par dana.

Umetnici su čitali tekstove iz svojih dela, razgovarali sa publikom i potpisivali svoje knjige, kažu u Prosvjeti.

Neizostavna tema, koja se ove godine provlači kao lajtmotiv kroz Prosvjetine programe bila je i stogodišnjica početka Velikog rata, a gosti su i o tome imali šta da kažu, često prekidani aplauzima prisutnih.

Dobitnik NIN-ove, ali i mnogih drugih književnih nagrada, Vladimir Pištalo, bio je sa pažnjom prihvaćen od publike, a najviše pitanja mu je postavljeno o knjizi Tesla, portret među maskama, ali i o njegovnoj književnoj poetici i životu u Americi.

Pesnik Nenad Šaponja je predstavio autore. Kao izdavač oba pisca, našao je prave reči o njima, i govorio o uspešnom radu Agore i trenutnoj situaciji u književnom životu u Srbiji i Republici Srpskoj.

Prisutne je pozdravio šef predstavništva Republike Srpske u Austriji Nenad Filipović, bio je prisutan i arhijerejski namesnik, protojerej-stavrofor Krstan Knežević, kao i znatan broj bečkih intelektualaca, književnih stvaralaca i prijatelja pisane reči.

Kao i svi programi bečke Prosvjete ovih dana, i ovaj je imao humanitarni karakter i organizovano je skupljanje priloga za poplavljene. Prikupljena sredstva idu u fond akcije Zajedno za Srbiju i Srpsku koju Prosvjeta zajedno sa partnerskim organizacijama intenzivno sprovodi ovih dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво