"Svaštara Ester Jovanovič" predstavljena u Njujorku

Njujorčanka već deset godina, srpska književnica Marija Šajkaš, predstavila je svoj roman prvenac "Svaštara Ester Jovanovič" na Univerzitetu Kolumbija.

Koliko su slični Njujork i Beograd, šta ih vezuje, koliko su se kroz svoju istoriju oba grada susretala sa fenomenom imigracije i različitim društvenim potresima, koje je mesto modernog romana u srpskoj i svetskoj književnosti bile su teme o kojima se govorilo na seminaru na njujorškom univerzitetu Kolumbija tokom gostovanja srpske književnice Marije Šajkaš.

Nakon što je svoj prvi roman Svaštara Ester Jovanovič predstavila u rodnom Beogradu, Marija je pod pokroviteljstvom Hariman instituta, vodeće institucije za proučavanje Istočne Evrope i fondacije Njegoš koja se bavi promocijom srpske kulture delo približila i američkoj javnosti. 

Gostujući na Kolumbija Univerzitetu Marija Šajkaš je predstavila roman koji oživljava svakodnevicu Beograda i Njujorka krajem 30-ih godina dvadesetog veka. Roman uvodi čitaoca u svet realnih istorijskih ličnosti, muzike, umetnosti, kulture i politike koji se prepliću kroz dve epohe obeležene društvenim potresima, ratovima i emigracijom.

„Iako mnogo duže živim u Njujorku od Marije, a srpskom kulturom i jezikom se bavim profesionalno, bila sam iznenađena koliko sam toga novog naučila o istoriji oba grada iz ovog romana", rekla je u uvodnoj reči profesorka Radmila Gorljup koja na Kolumbiji predaje srpski jezik i književnost.

 

Autorka, Beograđanka, ali i Njujorčanka, govorila je o emigraciji koju je i sama iskusila, kao i mogućnostima menjanja identiteta i sudbine promenom mesta življenja.

Američku publiku je najviše zanimao način na koji je autorka došla do istorijske građe za roman, kako je konstruisala srpsko-američki jezik (popularni srbiš) kojim glavni lik u romanu govori, kao i koje su sličnosti između Njujorka i Beograda.

Predstavljeno je i elektronsko izdanje romana sa velikim brojem hiperlinkova koji povezuju zanimljive pojmove i njihova objašnjenja na veoma jednostavan način. Aplikacija je kreirana tako da ugodi čitaocu, jer može odabrati omiljen font, veličinu slova i omiljenu pozadinu. Ova aplikacija čitaocu omogućava i da dodaje sopstvene beleške i markira tekst.

broj komentara 0 pošalji komentar