Dodeljene nagrade "Bela golubica"

U novosadskoj Matici srpskoj, 14. septembra, Tesla global forum, organizator međunarodne manifestacije "Nikola Tesla-tajna veza" dodelio je nagrade Bela golubica Robertu Kurlu, Žan Ešnozu, Vitaliju Pravdivcevu, Radoslavu Zelenoviću, Srđanu Ognjanoviću i Igoru Četojeviću.

U novosadskoj Matici srpskoj, 14. septembra, Tesla global forum, organizator međunarodne manifestacije "Nikola Tesla-tajna veza" (Nikola Tesla-Secret Connection Summit) dodelio je nagrade Bela golubica (White Dove Award) Nobelovcu Robertu Kurlu, najvećem savremenom francuskom piscu Žan Ešnozu, ruskom režiseru Vitaliju Pravdivcevu, direktoru Kinoteke Radoslavu Zelenoviću, direktoru matematičke gimnazije Srđanu Ognjanoviću i doktoru Igoru Četojeviću.

Nobelovac i francuski pisac, izrazili su svoju zahvalnost za dobijanje ove nagrade, ali budući da nisu bili u mogućnosti da prisustvuju skupu, obratili su se na dirljiv i inspirativan način koji je prenesen prisutnima u Matici srpskoj. Nagrada, u formi umetničkog dela, će im uskoro biti i lično uručena.

Istom prilikom su dodeljene i nagrade Tesla Silver Coin, sledećim laureatima-Robertu Letanu (Francuzu antilskog porekla koji važi za slikara koji je naslikao najlepše Tesline portrete), Lini Šerat (Marokanki koja je na najboljem svetskom tehnološkom fakultetu MIT osnovala Unesko Tesla Inicijativu i za svoj rad na promociji Tesle dobila priznanja najviših američkih i medjunarodnih instanci), Aleksandri Ninković Tašić (osnivaču jedinstvenog virtualnog Pupinovog muzeja i saradnici SANU), i Nikoli Lončaru (osnivaču i predsedniku Tesla Science Foundation).

Tesla global forum je dodelio dve stipendije uspešnim srednjoškolcima: učenici Karlovačke gimnazije Dunji Čuković i učeniku beogradske Matematičke gimnazije Luki Vukeliću. Predsednik Matice srpske, Dragan Stanić, podsetio je tom prilikom da se Nikola Tesla dva puta obratio za stipendiju Matici srpskoj, i oba puta je odbijen.

Ceremoniju je otvorio domaćin, profesor Stanić, u prisustvu ambasadora, stranih diplomata, predstavnika Srpske akademije nauka i umetnosti i drugih stranih i domaćih institucija i gostiju, u prepunoj svečanoj sali Matice srpske.

Direktor naučnog foruma Tesla festivala, Aleksandar Protić, poznat po svojim predavanjima o Tesli u najelitnijim svetskim institucijama i univerzitetima, je ceremoniju u Matici srpskoj vodio na četiri jezika. Protić je svečanosti dao potpuno novi ton i time što je u Tesla forum i Maticu srpsku doveo i prominentnu generaciju koja dolazi sa Harvarda, Oksforda, Kembridža, Sorbone, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) i dr.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 27. mar 2014, 13:59) - Bojan [neregistrovani]

dobre vesti

Treba nam vise ovakvih projekata za mlade, jer nazalost uglavnom nailazimo na brdo besmislica. Moj savet je da dovedete ove ljude na RTS da imaju deca na koga da se ugledaju a ne na starlete

(ponedeljak, 23. sep 2013, 17:57) - Ana [neregistrovani]

ponos i nada

Jako sam ponosna. Svaka cast na ovakvom dogadjaju !!!!!

(utorak, 17. sep 2013, 21:01) - Danijel [neregistrovani]

nova dimenzija Matice

Svecanost je bila impresivna, dostojanstvena i Protic je gotovo sve sam izneo, i to na cetiri jezika kao na maternjem. Odusevljeni su bili i diplomate a i domaca publika. Zaista retko vidjamo ovakve stvari na nasim prostorima. Sve cestitke i najlepse zelje za nastavak festivala sledece godine!

(utorak, 17. sep 2013, 20:12) - Posmatrač [neregistrovani]

Novi svet

Genijalno organizovana i odlično vodjena svečanost u spomen na Teslu od mlade i odgovorne ekipe Teslijanaca koji dolaze

(utorak, 17. sep 2013, 13:32) - anonymous [neregistrovani]

Buducnost stize

Svaka čast

(ponedeljak, 16. sep 2013, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Iskrene cestitke!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">