Teslin čudesni svet na Fruškoj gori

Na Iriškom vencu je 5. septembra otvorena kombinovana izložba Muzeja Nikole Tesle "Tesla u Beogradu 2. juna 1982. godine" i "Teslin čudesni svet elektriciteta". Udruženje "Tesla global forum" iz Novog Sada sa Srbima iz dijaspore organizuje od 12. do 15. septembra samit "Nikola Tesla – tajna veza".

Na Iriškom vencu, vrhu Fruške gore, 5. septembra je otvorena kombinovana izložba Muzeja Nikole Tesle "Tesla u Beogradu 2. juna 1982. godine" i "Teslin čudesni svet elektriciteta".

Uz dokumente i živopisne fotografije iz života i rada velikog naučnika biće postavljen i model indukcionog motora sa rotorom u obliku jajeta sa automatikom i model Teslinog transformatora sa automatikom.

Odmah po završetku ceremonije otvaranja, bio je program predavanja i prezentacija aktuelnih projekata Muzeja Nikole Tesle.

Gostovanje Muzeja je svojevrsna najava multimedijalne manifestacije "Nikola Tesla - tajna veza" (Nikola Tesla - secret connection summit) koja će se održati na istom mestu od 12. do 15. septembra. U programu učestvuje veliki broj bivših studenata najprestižnijih svetskih fakulteta koji će držati predavanja o Tesli i srpskoj dijaspori. Između ostalih, učestvuje i Aleksandar Protić koji je 2009. u Francuskoj pokrenuo projekat Tesla Memory Project koji se zasniva na upoznavanju javnosti sa delom i značajem Nikole Tesle, u isto vreme popularizujući nauku. Na njegovu inicijativu je u francuskoj Nacionalnoj školi fizike i hemije uvedeno učenje o Nikoli Tesli u okviru nastave iz tri predmeta, a u biblioteci su, shodno novom nastavnom programu, knjige o velikom naučniku postale dostupnije.

Na konferenciji će učestvovati i predstavnici Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, u Americi, koji su uspeli da rođendan velikog naučnika 10. jule pretvore u Dan grada Fuiladelfije.

Predstavljanje projekata Muzeja Nikole Tesle

Od „Bibliografije do Teslapedije" naziv je prezentacije kojom će biti predstavljen veliki projekat obrade ličnog press clipping-a Nikole Tesle, zatim izrada online bibliografije o Nikoli Tesli i portala Teslapedija. Značajni i jedinstveni poduhvat Muzeja, koji je ušao zu završnu fazu krajem 2012. godine, predstaviće članovi stručnog tima: Kosta Adžić, Matija Branković, Adrijana Dobrilović, Ivana Ćirić, Biljana Lazić, Suzana Topalović i Mladen Vujović.

Predstavljanje stručnih, pravnih i organizacionih aspekata javnog korišćenja ličnog arhivskog fonda Niikole Tesle glavna je tema prezentacije „Sačuvati i podeliti pamćenje sa drugima", koju će držati Radmila Adžić, sekretar Muzeja Nikole Tesle.

Mladen Vujović, arhivista i pomoćnik direktora Muzeja Nikole Tesle, kroz prezentaciju „Korak po korak", predstaviće aktuelne i realizovane projekte koji za cilj imaju tehničku zaštitu pisanih delova lične zaostavštine Nikole Tesle, a posebno će biti izložen originalni sistem čuvanja artefakata kod koga je u uređaj za regulisanje mikroklimatskih uslova, ugrađena modifikovana Teslina vazdušna pumpa.

Malo je poznato da je veliki naučnik ostavio i značajan trag u istraživanjima u oblasti zdrave i prirodne ishrane, što je rezultiralo registrovanjem robne marke Factor Auctus, 23. juna 1938. godine. O onome što je Tesla pronašao i osmislio u domenu ishrane i šta pokazuju preliminarna istraživanja sastava preprata Factor Auctus, govoriće Dragan Mijanović, vlasnik i direktor firme Altamed.

Posetioci će imati prilike i da se upoznaju sa detaljima iz svedočenja Nikole Tesle na sudu 1916. godine. „Autobiografsko predavanje u obliku svedočenja" je projekat publikovanja originalnog zapisnika, koji će predstaviti Mladen Vujović.

Zašto je „Nikola Tesla - zaverenik u službi čovečanstva" objasniće Slobodan Kljakić, publicista i novinar, autor knjige koja nosi upravo taj naziv. Delo je u izdavačkom planu Muzeja za 2013. godinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи