Drašković: Protesti napad na identitet

Napad na ćirilicu je napad na identitet i opstanak srpske manjine u Hrvatskoj, ocenila je danas direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković. Ona napominje da je Hrvatska potpisnica Evropske konvencije o pravima nacionalnih manjina iz 2003.godine.

Dr Slavka Drašković očekuje i podržava napore Hrvatske u poštovanju Zakona o jeziku i pismu i omogućavanje Srbima dvojezičnosti, i pored burne reakcije građana ovog grada.

Drašković u pisanoj izjavi podseća da su Srbi najveća nacionalna manjina u Hrvatskoj i napominje da je ta država potpisnica Evropske konvencije o pravima nacionalnih manjina iz 2003. godine.

"Mnoge odredbe ove konvencije se ne sprovode, brojna sporna pitanja postoje u odnosu prema Srbiji, koja će Hrvatska morati da reši u svetlu njenog skorog ulaska u Evropsku uniju ", smatra Drašković.

Prema njenim rečima, ovo se, pre svega, odnosi na područje obrazovanja, kulture i informisanja, radi očuvanja nacionalnog i verskog identiteta Srba na području Hrvatske. Ono što država Srbija zahteva je da se uvede reciprocitet kada su u pitanju prava koja uživa hrvatska nacionalna manjina u Srbiji sa pravima koja bi trebalo da imaju Srbi u Hrvatskoj, naglasila je Drašković.

Republika Srbija je Ustavom i zakonom regulisala prava manjina na način koji je usklađen sa evropskim standardima, ocenila je Drašković, ukazujući da "takav položaj srpske zajednice u državama okruženja nije ni približan", dok o "reciprocitetu nema govora". U Hrvatskoj Srbi imaju status nacionalne manjine, ali ne i poštovanje prava koje taj status obezbeđuje, smatra Drašković. U Sloveniji i Albaniji taj status za Srbe nije ostvaren i njihov položaj je izuzetno nepovoljan, rekla je Drašković. Ona je napomenula i da su Srbi, tamo gde se smatraju autohtonim narodom, kao u Crnoj Gori, izloženi svakodnevnim pritiscima da se odreknu svog nacionalnog identiteta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи