Manifestacija "Salzburški Srbi"

Manifestacija „Salzburški Srbi" održaće se 17. novembra u Salzburgu u organizaciji Udruženja "Danica". Program obuhvata tribinu o istoriji Srba u tom gradu, izložbu slika, pozorišni komad "Čovek čoveku", kao i muzičko nadmetanje pod nazivom "Tradicijom na tradiciju".

Udruženja „Danica" iz Salzburga poziva sve zainteresovane na predstojeću manifestaciju „Salzburški Srbi", koja će biti održana 17. novembra u Salzburgu.

Program obuhvata referat/diskusiju (u 15 sati) na temu „Istorija i narodno stvaralaštvo Srba u Salzburgu"  prof. dr Volfganga Robahera, autora knjige „Auf den Spuren der Serben Wiens" (Tragovima bečkih Srba).

Biće otvorena izložba slika (16.30 sati) pod nazivom „Simbioza", slikara srpskog porekla Marka Kodžića koji živi i radi u Salzburgu.

Biće izveden pozorišni komad (17.00 sati) „Čovek čoveku" u izvođenju glumica beogradskog Narodnog pozorišta, Rade Đuričin i Vjere Mujović.

Predstavu "Čovek čoveku" čine priče velikana srpske književnosti Bore Stankovića, Ive Andrića, Branka Ćopića, Isidore Sekulić, Milovana Danojlića i Mome Kapora.

Rada Đuričin je i priredila tu pripovedačku predstavu sa pričama o čovekovoj sudbini - o čežnjama, strahovima, radostima i žalostima, nadama, neobjašnjivom i nepojmljivom.

Muzika u predstavi je „Mesečina" Bore Dugića. Kostime je izradila Ljiljana Petrović, a scenskim govorom se bavila Ljiljana Mrkić.

Veče je rezervisano za muzički duel (19.30 sati) pod nazivom Tradicijom na tradiciju, „Hojboden borišer" protiv "Svilenog konca", Zoran Šijaković i ansambl „Danica" - Wilfried Scharf i ansambl „Salzburger Saitenklang".

Zoran Šijaković, rodom iz Novog Sada, osnivač je i predsednik udruženja Danica. Jedan je od istaknutih aktivista i predstavnika srpske zajednice u Austriji u kojoj živi od 1991. godine. Osim brojinih priznanja za rad na području kulture dobitnik je i priznanja „Zlatna značka" Ministarstva za dijasporu i kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Osim kulturnog rada Šijaković obavlja funkciju odbornika za kulturu kao i savetnika za tradiciju i narodno stvaralaštvo u vladi pokrajine Salzburg. Angažovan je kao ambasador integracije Republike Austrije u sklopu projekta „Zusammen: Österreich".

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 11. nov 2012, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

Nikola, Ljubljana

Drago mi je što se borite da sačuvate srpski jezik i srpsku kulturu, kao i tradicionalne vrednosti srpskoga naroda, a to je moguće samo sa velikim intuzijazmom i odricanjem. Ja vam iskreno čestitam na vašim aktivnostima.
Srdačno,
Nikola Todorović, Ljubljana