Dijaspora faktor makroekonomske stabilnosti

U toku 2011. godine u Srbiju je iz dijaspore stiglo 5,5 milijardi dolara, što predstavlja rekordan priliv deviznih doznaka u toku protekle decenije.

Srpska dijaspora je tokom 2011. godine u maticu poslala skoro 5,5 milijardi dolara i tako je, uprkos ekonomskoj krizi, ostvaren rekordan priliv deviznih doznaka u poslednjih 10 godina, izjavio je ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

"Prema procenama Narodne banke Srbije i Svetske banke, devizne doznake iz dijaspore u 2011. godini su dostigle rekordni nivo, veći i od onog u 2009. godini i približile se ukupnom iznosu od 5,5 milijardi dolara", rekao je Srećković i dodao da je taj novac uticao na poboljšanje životnog standarda u Srbiji.

Na osnovu podataka, jasno je da je dijaspora u prošloj godini bila jedan od glavnih faktora makroekonomske stabilnosti, rekao je ministar, navodeći da su devizne doznake uzele učešće od 15 odsto u ukupnom društvenom proizvodu.

Učešće deviznih doznaka iz dijaspore u ukupnom društvenom prozivodu, tokom poslednjih 10 godina, dva i po puta je veće od direktnih stranih investicija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво