Zavet heroja

Mladi književnik Slaviša Pavlović postao je ove jeseni hit pisac u Rusiji romanom "Zavet heroja" koji je prema poslednjim saznanjima na 10. mestu najprodavanijih knjiga u Moskovskom domu knjige, najvećoj knjižari u zemlji.

Iz razgovora za Tanjug od Pavlovića, čiji je roman Zavet heroja u Beogradu objavila Laguna, saznajemo da je knjigu posvećenu sudbini jedne srpske porodice u Prvom svetskom ratu poslao u Rusiju Odboru za obeležavanje 100 godina Velikog rata.

"Oni se veoma trude da spreče reviziju istorije i čini mi se da vode maestralan informacioni rat u korist Srbije, ne dozvoljavajući da bude nepravedno okrivljena da je kriva za početak rata", istakao je Pavlović i dodao da je "potpredsednik tog odbora, ruski senator Anatolij Lisicin (čovek koji je obnovio rusko groblje u Beogradu ) koji je dao nalog svojim saradnicima da pronađu srpsku knjigu o Velikom ratu, kako bi jednu stvarnu i realnu ratnu priču preneli Rusima".

"Ne znam koje su još naše knjige o Velikom ratu čitali, ali su me pozvali, pitali da li sam zainteresovan da je objave i tako sam potpisao ugovor o ruskom izdanju, upoznao Lisicina i dogovorio buduću saradnju", rekao je on.

Predsedniku državne Dume Rusije, Sergeju Nariškinu knjiga se dopala, još u rukopisu, pa je napisao predgovor za rusko izdanje, a kada je dolazio u Beograd u zvaničnu posetu, pozvali su me na sastanak da se upoznamo, pa me je predstavio prisutnima i pozvao da govorim na istorijskom skupu, čiji je on bio moderator, nastavio je piču Pavlović o saradnji sa Rusima.

Inače, u rusko izdanje ubacio je 26 autentičnih fotografija sa srpskog fronta.

Kada je Putin dolazio u Beograd, Pavlović se sreo sa ruskim senatorom Lisicinom čija je zasluga da mu je knjiga štampana u Rusiji, pošto je bio u delegaciji predsednika Rusije i on mu je rekao da je primerak knjige poklonio predsedniku Putinu, a drugi predsedniku Nikoliću.

Pavlović je ispričao da je nedavno imao izuzetno uspešnu promociju u Moskvi i Jaroslavlju. "Kako mi je izdavač rekao, to je jedna od najuspešnijih promocija na kojima je učestvovao, i po poseti i po prodaji, a komentari su odlični. U Jaroslavlju je bukvalno bio dan srpske kulture jer osim predstavljala knjige, Kusturica je sa svojim bendom No smoking orkestra imao koncert. Sav prihod od knjige i koncerta je, zahvaljujući senatoru Lisicinu, otišao u dobrotvorne svrhe".

"Ruski mediji su sa mnom razgovarali o Srbiji, ratu i bliskost i dva naroda, koje njihove pisce volim, koliko su poznati kod nas. Čak su mi tamošnji službenici tražili da potpišem dve knjige za Sergeja Šojgua i Sergeja Lavrova", istakao je srpski pisac.

U Rusiji se knjiga zove samo Zavet, jer postoji Lenjinova knjiga Zavet heroja.

Inače, s obzirom na veoma dobru prodaju Pavlović se dogovorio sa izdavačem da se za naredni sajam knjiga u Moskvi prevede njegov drugi roman Nema šanse da ne uspem, koji opisuje život mladih u savremenoj Srbiji, a i svaku sledeću knjigu koju bude objavio.

"Nedavno mi se preko Fejsbuka javio jedan čitalac iz Rusije. Napisao mi je da je toliko oduševljen knjigom i Srbima, o kojima ništa nije znao, da će u junu doći u Beograd, da vidi tvrđavu o kojoj sam pisao i da upozna tako hrabar narod," kazao je autor.

Pavlović, koji piše feljton o učešću Srba u Prvom svetkom ratu za magazin Vodič za život, piše kolumne i intervjue za nedeljnik Srpski glas iz Melburna i za rusko izdanje časopisa Vodič za Rusiju.

Na pitanje da li se još neko interesovao za roman o tragediji jedne srpske porodice u velikom ratu, Pavlović je otkrio da su se javili švedski i engleski izdavač, ali još ništa nije potpisano.

Pavlović već piše nastavak Zavet potomaka u kome bi jedan od porodice Itanića otišao među četnike, a drugi brat u partizane a trilogiju bi, prema njegovoj ideji završila priča o devedesetim godinama 20. veka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво