Krajiški likovni salon

Udruženje Srba iz Hrvatske i Srpsko kulturno društvo "Zora" Knin-Beograd i ove godine organizuju već tradicionalnu manifestaciju Krajiški likovni salon. Salon je otvoren 14. oktobra u Galeriji Muzeja železnica Srbije.

Ovo je četrnaesti salon koji se organizuje u izbjeglištvu a ukupno je do sada održano 26 salona. Ova izložba koja je prvi put predstavljena publici u Kninu početkom 8o-ih godina prošlog vijeka, urkos svemu održava se već skoro tri decenije. Kontinuitet ove izložbe na kratko je prekinut 1995. godine zbog progona, ali je ona nastavila svoje trajanje i na prostoru Republike Srbije gde je izbegao najveći broj Srba iz Krajine, javlja za Program za dijasporu RTS-a generalni sekretar Udruženja prof. Milojko Budimir.

Uprkos tragičnoj sudbini srpskog naroda, ovi ljudi okupljeni oko Krajiškog likovnog salona, odlučili su da se predstave javnosti u Srbiji, gledajući na to i kao na jedan od načina da svoj zavičaj otrgnu od zaborava. Njima su se ubrzo pridružili i oni umetnici koji su poreklom iz Krajine, a potom i likovni stvaraoci iz Republike Srpske, Srbije... pružajući podršku kolegama iz Hrvatske. Neki od njih učestvovali su u likovnoj koloniji Umjetničkog bratstva manastira Krke koja traje već dvadeset godina. Radovi nastali u ovoj koloniji svake godine zastupljeni su u okviru Salona.

Glavne odlike Krajiškog likovnog salona je veliki broj radova, širok spektar tema i likovnih pristupa, ali pre svega velika zainteresovanost kako izlagača tako i publike za ovu izložbu, koju će i ove godine, osim u Beogradu, publika videti i u Sremčici, Pančevu, Kragujevcu, Novom Sadu...

Više od 80 autora svoje ideje i stavove iskazalo je najraznovrsnijim materijalima i tehnikama, od klasičnih poput mermera, mozaika ili ulja, preko slikanja na svili, grafike, sve do digitalne fotografije.

I ove godine, na izložbi zajedno izlažu kako afirmisani umetnici, tako i mladi autori, rođeni znatno posle osnivanja ovog Salona.

Ovogodišnji salon posvećen je Savi Mrkalju, reformatoru srpskog pravopisa i jednom od najznamenitijih Srba rođenih na prostoru današnje Hrvatske. Ove godine navršava se 230 godina od rođenja i 180 godina od smrti ovog velikana.

Nagrada Boris Markoš Mingo za likovno stvaralaštvo mladih, ove godine je dodeljena Nikoli Zeliću za rad Stena. Ova nagrada se tradicionalno dodeljuje u znak sećanja na mladog umetnika, koji je poginuo braneći Krajinu 1991. godine.

Izložba traje do 26. oktobra.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. okt 2013, 00:05) - Milica-Licanka [neregistrovani]

Krajiski likovni salon

Svoijm stvaralastvom potvrdjujete postojanost svoju, nasu:tu smo jos zivimo,trajemo u svojoj beskonacnosti.Zelim Vam Srecu na putu kreativnosti u iskazivanju Vase istine i traganju za svetlijim vremenu.